ÅPNER IGJEN: Strendene i Sharm el Sheikh i Egypt gjenåpner etter å ha vært stengt etter haiangrep. (Foto: STR/Afp)
ÅPNER IGJEN: Strendene i Sharm el Sheikh i Egypt gjenåpner etter å ha vært stengt etter haiangrep. (Foto: STR/Afp)

Gjenåpner strendene i Sharm el-Sheik

Egyptiske myndigheter varslet søndag at badeforbudet i Sharm el-Sheik oppheves på betingelse av det innføres streng overvåking som skal forhindre haiangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi tillater at strendene gjenåpnes på betingelse av at hotelleiere overholder nye regler for kontroll som skal ivareta sikkerheten til utenlandske turister som svømmer eller dykker, sa guvernøren i Sør-Sinai Mohamed Abdel Fadil Shousa søndag.

Tysk kvinne drept

Kontrollene innebærer blant annet kontinuerlig patruljering i båt utenfor strendene og at det settes opp vakttårn langs kysten, hvorfra profesjonelle dykkere skal følge med om det dukker opp hai. Når de nye overvåkingssystemene vil være på plass, er ennå ikke klart, og fortsatt må turister belage seg på å svømme kun i anviste områder.

Nylig ble en 70 år gammel tysk kvinne drept av hai da hun var ute og svømte. Dødsulykken skjedde kort tid etter at tre ukrainske og en russisk turist overlevde andre angrep fra hai som bevegde seg svært nært stranden i turistbyen ved Rødehavet.

Svært sjeldent

Haiangrep er ifølge marinbiologer svært sjeldent i området. De siste angrepene har ført til spekulasjoner om at haiene kan ha blitt fôret ulovlig, mens andre tror årsaken er endringer i økosystemet.

Ifølge Shousa skyldes angrepene trolig at et skip som transporterte husdyr da det passerte lenger ute i Rødehavet, har kastet døde dyr over bord, noe som har tiltrukket seg hai. (©NTB)