Oppfordrer Haiti til å granske valgresultatet

En rekke ambassadører til Haiti oppfordrer landet til å danne en spesialkommisjon som skal undersøke gyldigheten av resultatet fra presidentvalget i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en felles uttalelse fra ambassadørene heter det at alle rettslige metoder for å sikre at det endelige valgresultatet reflekterer det som de haitiske velgerne ønsker, bør tas i bruk.

Oppfordringen kommer en dag før valgmyndigheten CEP skal ta stilling til om en slik kommisjon skal oppnevnes, og samtidig som fristen for å klage inn valgresultatet er forlenget med tre dager.

Oppfordringen er signert av ambassadørene fra blant andre EU, USA, FN og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Uroen i Haiti har blusset opp etter det ble kjent at musikeren og opposisjonskandidaten Michel Martelly ikke kom videre til andre valgomgang etter presidentvalget 28. november. Kun 7.000 stemmer skilte Martelly, som før valget lå godt an på meningsmålingene, fra regjeringspartiets kandidat Jude Celestin.

Etter at Celestin ble utropt til å gå videre til andre valgomgang sammen med Haitis tidligere førstekvinne, Myrlande Manigat, kom det til blodige demonstrasjoner i Haitis gater, og minst fire personer er drept i uroen etter valget. (©NTB)