Løke (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Løke (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Randi Gustads EM-barometer: - Semifinalen i boks allerede

Randi Gustad mener Norge allerede har semifinaleplassen i boks.

Skade/sykdomssituasjon: 100%

Etter at Ida Alstad i går beviste at man også kan regne med henne, er Thorir og Mia i den luksus-situasjonen at de kan disponere 16 skadefrie spillere. Bedre kan det ikke bli. Det blir derfor neppe noen bytter før mellomrunden blåses i gang.

Keepere/forsvar: 90%:

Katrine Lunde Haraldsen stod en praktkamp i går og fortsetter hun sånn, er sjansen på det edleste metallet himmelhøyt. Det er likevel mange kamper igjen og viktig at keeperkollega Kari Aalvik Grimsbø også får opparbeidet selvtillit. Har stått bra i oppkjøringsturneringer for Norge, men hadde en middels kamp mot Slovenia. Samtidig var ikke dette den letteste kampen å stå i mål. Lenge mellom hvert skudd og uortodokse bevegelser av angrepsspillerne.

Forsvaret har vært solid gjennom hele gruppespillet, med unntak av noen overtallsperioder og litt smågrums i duellspillet kant/ nest ytterste forsvarsspiller.

Angrepsspill/kontringer: 75%

Normalt sett har man mye å sette fingeren på i Norges angrepsspill. I gruppespillet har også denne fasen fungert glimrende med flere ulike konstellasjoner på banen. Likevel ikke til å komme bort i fra at Heidi Løke alene gir angrepsspillet en egen dimensjon. Skal man se etter noen forbedringspunkter, er det effektiviteten i overtallsspillet og uttellingsprosenten til noen av jentene.

Kontringer har alltid vært Norges viktigste våpen, men færre av Norges mål har kommet på denne måten enn hva vi er vant med når jentene vinner så stort som de har gjort til nå. Det er gledelig.

Vi vet at jentene elsker å løpe. Venstresiden med Herrem/Johansen fungerte best før mesterskapet. Da etterlyste jeg høyresiden. Her på Lillehammer er det faktisk høyresiden som har vært best i kontringer, med glimrende uttelling på Rigelhuth og Mørk.

Semifinalevei: 95%:

På papiret synes jeg mellomrunden ser enklere ut enn selve gruppespillet. Med Tyskland ute, møter jentene Sverige, Nederland og Ukraina. Lettere vei til en semifinale kan jeg ikke huske å ha sett. Motstanden i den andre mellomrundegruppen i Danmark virker mye tøffere og Norge kan derfor etter min mening nærmest surfe til en semifinale. Likevel: kampene skal spilles, og spesielt mot Sverige kan ikke jentene tillate seg å slappe av et eneste sekund.

Jeg ser helt klart på Norge-Sverige som den tøffeste kampen i mellomrunden. Det er ikke lenge siden Thorirs jenter gikk på et tap mot søta bror. Likevel tåler Norge en dårlig kamp mot Sverige og fremdeles gå til semifinale med mest poeng og størst målforskjell. Jeg tror flyten til Sverige vil få seg en knekk mot Norge og at de blågule kan få det tøft mot Ungarn og Frankrike. De er ikke vant til å spille med favorittstempel og press.

Mentale prosesser: 85%

Norge er på sin side godt vant til å være favoritter og kjent med å takle forventningspress. Jeg tror jentene er veldig klar over at hodene deres er den tøffeste motstanderen. Likevel er det alltid en fare for at det ubevisst sniker seg inn en undervurdering av motstanderen, spesielt med tanke på hvilke nasjoner Norge skal møte i mellomrunden.

Gullsjanser: 90%

Semifinaleplassen er slik jeg ser det nesten i boks allerede. Fra semifinale kan alt skje, men spiller de som i går vil det overraske meg om det ikke blir gull. Faren kan ligge i at jentene har hatt for enkel vei frem til sluttspillet og at en tøff semifinalekamp derfor kan bli en ekstra utfordring rent mentalt.