Danskene kaster 20 prosent av julematen

Danskene kaster 20 prosent av maten de kjøper i desember, viser beregninger foretatt for Politiken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er særlig matvarer med lav holdbarhet som blir kastet, det vil si grønnsaker, frukt og brød. Men det ryker også ut ekstra mye kjøtt i desember, fordi det hører mange kjøttretter til julens måltider, sier Klaus Jørgensen i næringslivsorganisasjonen Landbrug & Fødevarer.

Gjennomsnittsfamilien i Danmark handler mat for 4.664 danske kroner i løpet av julemåneden, men en femdel av dette går i søpla.

Den danske regjeringen har nå satt av penger til en kampanje for å få danskene til å kaste mindre mat.

Miljøminister Karen Ellemann varsler også en grundigere kartlegging av sløsingen.

– Dessverre så overrasker det meg ikke at det er så stor matsløsing i desember, medgir Ellemann.

Landbrug & Fødevarer mener at mye av maten som kastes i stedet kunne ha gått til verdens fattigste.

– Dersom vi er mer bevisste på forbruket vårt, så kjøper vi mindre. Da kan dansk matproduksjon på lang sikt eksportere enda mer mat til de land der det er sultne munner, sier Jørgensen. (©NTB)