Fredsprisen tilegnes de som ble drept i 1989

Liu Xiaobo tilegner årets fredspris «de tapte sjeler fra 4. juni» – altså de hundrevis som ble drept under massakren som avsluttet studentdemonstrasjonene på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Liu har fortalt sin kone at han ønsker at årets fredspris skal dediseres til «de tapte sjeler fra 4. juni». Det er en glede for oss å følge hans oppfordring, sa Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland under seremonien i Oslo Rådhus fredag.

Jagland viste til at Liu dro hjem til Kina fra et studieopphold, først i Norge og deretter i USA i 1989, for å slutte seg til den gryende demokratibevegelsen i hjemlandet.

–2. juni innledet han og noen venner en sultestreik på Tiananmen-plassen i protest mot den erklærte unntakstilstanden, sa Jagland. Han la til at Liu der og da forfattet et demokratisk manifest i seks punkter mot diktatur og for folkestyre.

Liu jobbet dessuten for å finne en fredelig løsning på den spente situasjonen mellom studentene og regjeringen. Også tett oppunder massakren 4. juni jobbet Liu og vennene hans for å unngå sammenstøt mellom hæren og studentene.

– Han lyktes bare delvis. Mange menneskeliv gikk tapt, de fleste utenfor Tiananmen-plassen, sa Jagland. (©NTB)