Zimbabwes elite tjener millioner på ulovlige diamanter

Eliten i Zimbabwe, blant dem landets førstedame, tjener store penger på ulovlig diamanthandel, hevder amerikanske diplomater i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Regimets elite plyndrer dødelig diamantfelt», lyder tittelen på et notat ambassadør James D. McGee sendte hjem til Washington i november 2008.

Notatet, som er offentliggjort av nettstedet WikiLeaks, navngir blant andre Zimbabwes førstedame Grace Mugabe som en av dem som har tjent millioner på den ulovlige diamanthandelen.

Blant kildene til opplysningene er Andrew Cranswick, sjefen for det britiske gruveselskapet African Consolidated Resources, som mener å ha rettighetene til Chiadzwa-gruva diamantene hentes fra.

Foruten Grace Mugabe er en rekke ledende personer involvert i virksomheten, blant dem Zimbabwes sentralbanksjef Gideon Gono, visepresident Joyce Mujuru og gruveminister Amos Midzi, hevdes det videre.

Diamantene fra gruva blir solgt til belgiske, israelske, libanesiske, russiske og sørafrikanske oppkjøpere, som smugler dem ut av landet for videreforedling, hevdes det videre. (©NTB)