Thorbjørn Jagland. (Foto: TV 2)
Thorbjørn Jagland. (Foto: TV 2)

Jagland gleder seg over Nobel-støtte fra USA

Nobelkomiteens leder tror også reaksjonene fra Kina vil gi seg etter fredagens seremoni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld stemte Representantenes hus i USA over en støtteerklæring som inneholder en oppfordring til Kina om å løslate årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Den ble vedtatt med 402 mot 1 stemme.

– Veldig gledelig

– Det var jo veldig gledelig. Det har jo spredd seg mer og mer rundt om i verden, og jeg tror ikke det vil gå an å stoppe at dette er på dagsorden så lenge Liu sitter i fengsel, sier Thorbjørn Jagland til TV 2 Nyhetskanalen.

Les også: – Heiberg presset Nobelkomiteen

Nobelkomiteens leder innrømmer at han også oppfatter erklæringen fra de amerikanske parlamentarikererne som en støtte til Nobelkomiteens omstridte valg.

– Det er jo også gledelig. Vi hadde jo ikke ventet at det skulle bli for mye støtte fra politisk hold fordi mange land er jo så avhengige av Kina økonomisk og politisk.

Fordømmer støtten

Kinesiske myndigheter fortsatte sin bitre kritikk på utenriksdepartementets daglige pressemøte i Beijing torsdag, der talskvinne Jiang Yu fordømte støtteerklæringen til Representantenes hus.

KALLER NOBELKOMITEEN «KLOVNER»: Talskvinne for kinesiske myndigheter, Jiang Yu, under en pressekonferanse i Beijing tirsdag 7. desember. (Foto: DAVID GRAY/Reuters)
KALLER NOBELKOMITEEN «KLOVNER»: Talskvinne for kinesiske myndigheter, Jiang Yu, under en pressekonferanse i Beijing tirsdag 7. desember. (Foto: DAVID GRAY/Reuters)

Tidligere denne uka kalte Jiang Nobelkomiteens medlemmer for klovner og anklaget dem for å stå bak en kampanje mot Kina.

Kraftige reaksjoner

Kina har lagt forhandlingene om en handelsavtale med Norge på is, og torsdag ble det også kjent at Kina boikotter Norge i klimaforhandlingene under det pågående toppmøtet i Cancun.

– Det er ingen tvil om at Kina opplever fredsprisen som et vestlig korstog mot deres styreform, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

Les også: Kina sperrer tilgangen til CNN, BBC og NRK

Jagland er ikke overrasket over kinesernes reaksjoner etter at det ble kjent at demokratiforkjemperen Xiaobo fikk prisen.

– Vil gi seg

– Vi var klar over at reaksjonene ville bli sterke på kort sikt, jeg er ikke sikker på at de vil være så sterke etter at seremonien har blitt avholdt.

Professor ved universitetet i Oslo, Harald Bøckman, tror også at de kinesiske reaksjonene vil gi seg etter hvert. Han tror fredsprisen på lang sikt vil føre til større diskusjoner og motsetninger også innad i Kina.

– Kina har også et omdømme å ta vare på. Dersom de farer fram på den gamle måten med hellig vrede så blir det lite troverdig i lengden, sier Bøckman.

Se lengre intervju med Bøckman i videovinduet under.

477904