POLITISK SPILL: Pernille Thronsens far, Pål André Thronsen føler at datterens drapssak er blitt en del av det politiske spillet mellom Norge og Kina.  (Foto: TV 2)
POLITISK SPILL: Pernille Thronsens far, Pål André Thronsen føler at datterens drapssak er blitt en del av det politiske spillet mellom Norge og Kina. (Foto: TV 2)

Pernilles far kjemper for rettferdighet

Pål André Thronsen føler at datterens drapssak er blitt en del av det politiske spillet mellom Norge og Kina. Norske myndigheter får ikke informasjon om drapsmannen, Zhao Fei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått drøyt tre måneder siden Pernille Marie Thronsen ble drept i Budapest. Hennes mistenkte eks-kjæreste, Zhao Fei, flyktet fra Ungarn og hjem til Kina samme dag som drapet, men meldte seg senere for kinesisk politi.

Etter 30 dager i varetekt ble Fei i følge uoffisielle kilder løslatt med meldeplikt. Så ble årets fredsprisvinner offentliggjort, og så frøs Norges forhold til Kina til is.

Les også: Støre vurderer mottiltak mot rasende kinesere

Fredsprisen

– Vi står jo helt i stampe i forhold til å komme oss videre med opplysninger. Man skjønner jo at kineserne er sintere og sintere på norske myndigheter, og det har jo ikke noe med Pernille å gjøre. Det har jo ikke noe med oss å gjøre i det hele tatt. Fredsprisen har jo ikke noe med oss å gjøre, trodde jeg. Men den har jo det, sier Pål André Thronsen.

Fordi Pernille ble drept i utlandet, må familien betale sine egne advokatutgifter. I tillegg til det kommer maktesløsheten de føler i kampen for rettferdighet.

– Brukt i et spill

– Det ser ut som om Fei kanskje kan slippe unna med dette. Og det ser ut som om vi blir brukt i et spill, uten at noen fra norske myndigheter tør å ta i det, for å hjelpe venner og familie til å komme seg videre, sier Thronsen.

amm (Foto: TV 2)
amm (Foto: TV 2)
Rent menneskelig føler Thronsen seg godt ivaretatt av norske myndigheter. Men han savner informasjon og framgang. UD har ingen god forklaring på hvorfor saken trekker ut.

– Vi har gjennom vår ambassade i Beijing kontakt med kinesiske myndigheter. Og vi ber stadig om informasjon. Det har vist seg vanskelig å få informasjon i saken, og vi minnet dem på at vi ønsker informasjon, senest for et par dager siden, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet.

Les: Hevdet Kina løslot Zhao Fei da Liu fikk fredsprisen

Bursdag i november

– Har tildelingen av Nobels fredspris gjort denne saken vanskeligere for norske myndigheter?

– Nei, det er det ikke noe grunnlag for å hevde, svarer Svenungsen.

I november skulle Pernille hatt bursdag. Det var en vanskelig dag. Pernilles far er forberedt på flere tunge dager, men de gode minnene om datteren driver ham videre.

– Jeg bruker minnene til å bli sterkere, og til å ta med meg Pernille videre på en måte. Jeg føler at hun er med meg, og det er godt å tenke på, sier Pål André Thronsen.

LES OGSÅ:

Drapsmistenkte Zhao Fei arrestert i Kina

– Pernilles familie fikk vite om pågripelsen på kirketrappa

– Zhao Fei kan få dødsdom i Kina