haifront (Foto: TV 2/LARS MØLLER)
haifront (Foto: TV 2/LARS MØLLER)

Norske dykkere oppsøker dødshaiene

Fire haiangrep på kort tid har nærmest tømt badestrendene for folk i det egyptiske ferieparadiset Sharm el-Sheikh. Det hindrer ikke norske dykkere i å oppsøke haien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det foreligger ennå ingen offisielle rapporter om at det nå skal være trygt for turister å bade i sjøen der flere turister er blitt angrepet av hai den siste tiden. Onsdag ble det dessuten kjent at amerikanske haieksperter er hentet inn for å finne ut hva som er best å gjøre i fortsettelsen.

RIBBET: Hai-frykten har skremt nesten alle turistene bort fra strendene i Sharm el-Sheikh.
RIBBET: Hai-frykten har skremt nesten alle turistene bort fra strendene i Sharm el-Sheikh.

Men enkelte norske dykkere er ikke blant de som har latt seg skremme. De reiser nemlig til Sharm el-Sheikh ene og alene for å finne og dykke med hai.

Får kick av haimøtet

– Det er jo for å oppsøke ting som er spennende og gir et lite adrenalin-kick. Vi reiser spesifikt dit for å lete etter hai. De er fascinerende å dykke med. Det er fantastiske dyr, sier undervannsfotograf Lars Møller til TV 2 Nyhetene.

Du kan se Møllers bilder av haien i videovinduet øverst i artikkelen!

Eksperter har ikke klart å gi noen god forklaring på de plutselige angrepene. Overfiske og matmangel er noen av forklaringene på at haien trekker nærmere strendene. Det er også kommet anklager om at turistbåter illegalt dumper kjøtt i sjøen for å tiltrekke seg hai som turister kan fotografere.

SE OGSÅ: Sjarmoffensiven har startet i Sharm el-Sheikh

– Aldri redd

De første angrepene skjedde i forrige uke. Tre russiske og en ukrainsk turist ble lemlestet av hai mens de badet. En fikk hånden bitt av og en annen fikk foten bitt av, men alle fire overlevde. En tysk kvinne mistet livet i haiangrep søndag.

Haitrusselen har nærmest tømt badestrendene for folk, men det stopper ikke de norske dykkerne. De mener nemlig at denne formen for turisme er langt sikrere enn det folk tror.

– Så langt i løpet av de 15–20 årene vi har holdt på der nede har jeg ennå ikke vært redd, sier Møller.

– Man har en ubegrunnet stor frykt for disse skapningene. Og av 80 til 100 angrep hvert år, så er det da 10–12 som ender fatalt, så jeg vil tro at sjansen for å bli truffet av lynet statistisk sett er mye større, Tore Ring i selskapet Natureventyr AS.

Se intervjuet med Møller: