PST: - Norge er sårbart for terror

- Motstand mot omfattende overvåking gjør Norge sårbart for terror, og gir Politiets sikkerhetstjeneste begrensede muligheter til å bekjempe terror på norsk jord, sammenlignet med andre land, sier PST-sjef Janne Kristiansen til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST-sjefen sier til avisen at hun ikke ønsker å gjøre Norge til et overvåkingssamfunn. Samtidig sier hun at motstanden mot å innføre for eksempel omfattende overvåking av norske borgere har sin pris.

- Det er selvsagt at vi er et sårbart samfunn, og vi har begrensede muligheter for å bekjempe terror på norsk jord i forhold til andre land, som overvåker og som avlytter alt innenfor landets grenser. Det samfunnet vil ikke vi ha, men det har sin pris, sier Kristiansen, som bruker formuleringen «når» det kommer et terroranslag mot Norge.

- Jeg er ganske realistisk. Vi skal gjøre det vi kan for å beskytte vårt samfunn, men innenfor det lovverket vi har og innenfor det lovverk politikerne ønsker at vi skal ha. Det er politikerne som gir vårt arbeidsrom. Vi vil selvsagt påpeke det hvis vi mener at vi ikke har de nødvendige metoder, men det er politikerne og Stortinget som bestemmer innenfor hvilke rammer vi skal jobbe og hva slags samfunn vi skal ha i Norge, sier hun til VG.

- Vi ser trekk i Norge som ligner mer på land der det er forsøkt eller gjennomført terror. Vi er ikke lenger det lille landet oppe i hjørnet av Europa. Vi er på kartet, sier Kristiansen. (©NTB)