rottefront (Foto: TV 2)
rottefront (Foto: TV 2)

Rotta Babette snuser frem landminer

Hun setter livet på spill for barna i i Tanzania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Morogoro i Tanzania har man klart å lære opp gnagerne til å snuse opp og grave frem landminer. Det som i utgangspunktet er uhyre farlig og tidkrevende arbeid, blir dermed mye enklere – for de tobeinte, vel å merke.

ROTTE-SJEF: Bart Weentjens i den belgiske bistandsorganisasjonen APOPO. (Foto: RTL4)
ROTTE-SJEF: Bart Weentjens i den belgiske bistandsorganisasjonen APOPO. (Foto: RTL4)

– Når du ser disse dyrene kravle rundt, så er det utrolig at de kan hjelpe oss på denne måten, sier Bart Weentjens i den belgiske bistandsorganisasjonen APOPO til den nederlandske TV-kanalen RTL4.

– De er helter! Helterotter, fortsetter han.

Raske rotter

Den to måneder gamle rotta Babette er allerede en erfaren minejeger. Med kroppen festet i en liten rød og svart sele, beveger hun den spisse nesa si ustanselig over den gresskledte sletta.

Mange mennesker utsetter seg daglig for stor fare i minelagte områder i Tanzania. (Foto: RTL4)
Mange mennesker utsetter seg daglig for stor fare i minelagte områder i Tanzania. (Foto: RTL4)

Minerydderne, som vanligvis bruker en dag på å rydde et felt på 200 kvadratmeter, kan med hjelp fra Babette og en annen rotte gjøre det på bare et par timer.

Det har nemlig vist seg at gambiske pungrotter både har ekstremt god luktesans, i tillegg til at de er lette å motivere med en matbit. Derfor er de svært effektive i kampen mot landminer, ifølge RTL4.

– Folk liker ikke rotter, men det er noe vi prøver å forandre. De er veldig sosiale dyr og veldig intelligente, forteller Weentjens.

Lokkes med banan

Opptreningen begynner når rottene er fire uker gamle. Først blir det lært opp til å assosiere en klikkelyd med mat. Deretter må de lære seg å skille lukten av dynamitt fra andre lukter. Når det er oppnådd, blir det innprentet at TNT-funn gir en bananbit.

Den samme rotterasen har også blitt lært opp til å kunne lukte tuberkulose i vevsprøver.

Opptreningen tar ni måneder. Det må imidlertid en grundig utvelgelse til før en rotte kan bli minerydder:

– Noen av dyrene er absolutt ikke egnet til å gjøre en slik jobb, siden de kan være for nervøse eller for ville, sier Weentjens.