Rasende demonstranter herjer fritt i Haiti

Tusenvis av demonstranter raste onsdag gjennom Haitis bygater. Minst tre personer er drept og flere skadd under opptøyer etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrantene kastet stein, ødela det de kom over og satte blant annet fyr på hovedkvarteret til Haitis regjeringsparti INITE. Svart røyk lå over hovedstaden Port-au-Prince, og i flere gater brant det bildekk. En ung demonstrant ble drept i Cap Haitien, landets nest største by. Dessuten skal to demonstranter ha blitt drept av FN-styrker idet de forsøkte å tenne på et valgkontor i kystbyen Les Cayes sør i landet.

Demonstrantene er rasende over det de mener er myndighetenes juks under presidentvalget for halvannen uke siden. President René Prévals håndplukkede kandidat gikk videre til annen valgomgang, noe demonstrantene mener umulig kan stemme.

Politiet i Port-au-Prince så ut til å ha blitt satt helt ut av spill og gjorde ingenting for å stanse demonstrantene og ildspåsettelsene, ifølge øyenvitner. FNs fredsbevarende styrker var enkelte steder heller ikke å se, mens de i andre områder avfyrte tåregass for å jage demonstrantene vekk.

Haiti er fortsatt preget av jordskjelvet som rammet i januar, mange hus ligger i ruiner, samtidig som landet også er rammet av en koleraepidemi som har smittet tusenvis av mennesker. (©NTB)