Løke (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Løke (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Randi Gustads EM-barometer: – Spiller vi som i går, blir det gull

Randi Gustad mener Norges gullsjanser steg kraftig etter seieren over Frankrike.

Spenningsregulering: 70%:
Åpningskampen ble gjennomført med glans. 15 av 15 tilgjengelige spillere var på banen og 12 ble brukt allerede i førsteomgang. Alle som er tilgjengelige for kamp i kveld har dermed kjent på kampballen, stemningen fra publikum og ristet av seg den første spenningen og nervøsiteten. Endelig i gang!

Skade/sykdomssituasjon: 80%:
Med 15 spillere i godt fysisk slag, er skadesituasjonen lite å uroe seg over. Norge har såpass bred tropp at Ida Alstads ryggstrekk ikke utgjør noe fall på dette gull-barometeret. At Tonje Larsen virket pigg og i strålende kampform i går, trekker derimot opp. Med sine 4 mål, sitt solide forsvarsspill og sine tre fine innspill til strek, viste Tonje at hun er en klippe å stole på dette mesterskapet. Det betyr enormt mye for Norges gullsjanser.

Keepere: 90%:
Katrine Lunde Haraldsen stod glimrende i åpningskampen mot Frankrike og har et godt samarbeid med forsvaret. Kari Aalvik Grimsbø kommer inn på en straffe, og får hvilt hånden sin resten av kampen. Ingen grunn til å bytte heller når Katrine har så god kontroll. Mot Slovenia i kveld blir det mer en konsentrasjonsprøve og trolig flere lange kontringsballer. Målvaktsformen bekymrer meg derfor ikke med tanke på at dette laget kan klatre helt til topps i mesterskapet.

Motstander: 95%:
Slovenia er et lag Norge skal slå med minst 10 mål. De stiller med et ungt og lite samspilt mannskap. Historisk sett har Norge vunnet alle sine kamper mot Slovenia. De kommer ikke til å gå på noen skrell i dag heller. Mental nullstilling i jentenes eget hode er derfor en større utfordring enn motstanderen på banen.

Jeg håper at Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk får spilletid sammen dersom Slovenia velger å være tro mot den 3-2-1-formasjonen de forsvarte seg med i går. Sammen med Mari Molid, er disse to de spillerne som trolig ønsker klar forbedring og mer selvtillit etter åpningsmatchen. Treneren til Slovenia, Ivica Rimanic, er en karismatisk og god trener, men har neppe noen ess i ermet mot favoritten Norge.

Gullsjanser: 85%:
Norge var etter min mening den største gullfavoritten før EM ble blåst i gang. Gårsdagens kamp endret absolutt ikke det bildet, men forsterket det ytterligere. Sjansene for full poengpott med til hovedrunden er enormt stor. I gruppe C som Norge skal krysse mot, vil trolig poengfordelingen være jevnere fordelt på de lagene som går videre til hovedrunden. Semifinaleplassen er derfor ikke langt unna om Norge spiller som de kan. Fra semifinale kan alt skje, men spiller de som i første omgang i går, blir det gull!