ANGREPET: Nettsidene til betalingsgiganten Mastercard var onsdag nede for telling. En gruppe hackere med støtte til varslernettstedet Wikileaks hevder de står bak angrepet. (Foto: SKJERMDUMP / SCANPIX)
ANGREPET: Nettsidene til betalingsgiganten Mastercard var onsdag nede for telling. En gruppe hackere med støtte til varslernettstedet Wikileaks hevder de står bak angrepet. (Foto: SKJERMDUMP / SCANPIX)

– Mastercard hacket av Wikileaks-støttespillere

Nettsidene til kredittkortselskapet er nede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag gikk nettsidene til betalingsgiganten Mastercard ned, og en gruppe som kaller seg «4Chan» blir tillagt ansvaret.

Gruppen kaller angrepet for «Operation Payback», og ytrer støtte til Wikileaks og varslernettstedets arresterte grunnlegger Julian Assange.

Se hvordan grunnleggeren av 4Chan forklarer tankegangen bak 4Chan.

Mastercard har nektet sine kunder muligheten til å donere penger til Wikileaks, og dette er trolig årsaken til det virtuelle angrepet.

Ikke første gang

Betalingstjenesten Paypal og den sveitsiske banken Postfinance har også kuttet sine bånd til Wikileaks, og teknonettstedet Techcrunch viser til at disse angrepene er en del av «Operation Payback».

– Våre tjenester kan ikke brukes til å oppfordre til, fremme, fasilitere eller instruere i ulovlige handlinger, het det i en kunngjøring fra online-betalingstjenesten, ifølge avisen The Washington Post.

Les også: Sveitsisk bank stengte Assanges konto

Endret Wikipedia-artikkel

På samme tidspunkt som det store Denial of Service-angrepet startet, så logget en bruker ved navn Wikileaksrulez seg inn på Wikipedia og endret Wikipedia-artikkelen omhandlende Mastercard.

«MasterCard er en ond marionette - styrt av den amerikanske stat», stod det en stund i Mastercard-artikkelen. Nå er artikkelen endret tilbake igjen, men en kan tydelig spore endringene på Wikipedia sine sider.

ENDRET ARTIKKEL: Aktivistene som fikk MasterCards hjemmesider
  til å gå ned onsdag, endret også i artikkelen omhandlende kredittkortselskapet
  på Wikipedia. (Foto: Skjermdump Wikipedia)
ENDRET ARTIKKEL: Aktivistene som fikk MasterCards hjemmesider til å gå ned onsdag, endret også i artikkelen omhandlende kredittkortselskapet på Wikipedia. (Foto: Skjermdump Wikipedia)

– Ikke betalingsproblemer

tv2nyhetene.no har vært i kontakt med flere banker i Norge som selger Mastercard til sine kunder. De opplever ingen problemer med betalingssystemene for kortet.

Det har ikke lyktes TV 2 å få en uttalelse fra Mastercard.

HAR DU TIPS ELLER OPPLYSNINGER I SAKEN? KONTAKT OSS PÅ 02255@TV2.NO

– Hacker-angrep mot advokater

Onsdag ble det også kjent at hjemmesidene til svensk påtalemyndighet og til advokatene til de to kvinnene som anklager WikiLeaks-gründeren Julian Assange for voldtekt, kan ha vært utsatt for hackere.

Påtalemyndigheten vet ikke om hjemmesidene virkelig ble angrepet av hackere tirsdag.

Vet ikke årsaken

– Vår hjemmeside ble overbelastet tirsdag kveld, og da besluttet leverandøren å stenge den. Vi vet ikke årsaken, men forsøker å finne det ut, sier påtalemyndighetens informasjonsdirektør Karin Rosander.

Onsdag morgen var det nettsidene til advokatfirmaet Borgström & Bodström som krasjet. Advokat Claes Borgström representerer de to kvinnene som anklager Assange for voldtekt og seksuelle overgrep.

Assange-tilhengere

Sean-Paul Correll i PandaLabs, som forsker på dataangrep, mener at det var et angrep fra medlemmer av gruppa Anonymous som stengte påtalemyndighetens nettsider. Anonymous består av tilhengere av Assange.

Ifølge Correll var det 500 datamaskiner som i en samordnet aksjon angrep nettsidene etter at Assange ble pågrepet tirsdag, skriver Aftonbladet ifølge NTB.

tv2nyhetene.no følger saken.