HÅPER PÅ ENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg frykter for klimafremtiden dersom Mexico møtet ender med fiasko. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
HÅPER PÅ ENIGHET: Statsminister Jens Stoltenberg frykter for klimafremtiden dersom Mexico møtet ender med fiasko. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

– Kan miste tilliten til klimaforhandlingene

Mange land kan miste troen på klimaforhandlinger i FN-regi hvis møtet i Mexico ender med kollaps, frykter statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han tror fortsatt det er mulig at mange biter vil falle på plass helt mot slutten av konferansen. Men det er også en risiko for at forhandlerne ikke klarer å oppnå framgang i det hele tatt.

– Da vil verdenssamfunnet miste tillit til denne typen forhandlinger, mener Stoltenberg, som kom til den mexicanske byen Cancún tirsdag kveld lokal tid.

Skrur ned forventningene

Forventningene til klimamøtet har vært lave lenge, og statsministeren skrur dem ytterligere ned.

– Det henger sammen med at mange land kobler ulike spørsmål, så det holder ikke at man er enige om for eksempel skog, dersom man ikke er enige om finansiering og kontrolltiltak. Så her er ingenting avklart før alt er avklart, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Knapp tid

Et annet problem er at tiden begynner å bli knapp fram til Kyoto-avtalen utløper i 2012. Ender møtet i Cancún med sammenbrudd, vil det bli enda vanskeligere å få på plass en ny avtale før den tid.

Mindre grupper

Et alternativ til FN-forhandlingene er at mindre grupper av land forsøker å bli enige seg imellom. Da unngår man noen av vanskelighetene som oppstår når nærmere 200 stater må komme fram til et enstemmig resultat.

(NTB/TV 2)