Mikael Antonsson, Claudemir og Martin Vingaard (Foto: CLAUS BECH/Afp)
Mikael Antonsson, Claudemir og Martin Vingaard (Foto: CLAUS BECH/Afp)

Historisk Solbakken tok FCK til åttedelsfinale

FC København overlegne i fullsatt Parken. - Nå vet alle at FCK er et av turneringens beste lag, sier Ståle.

Parken
Slutt: København- Panathinaikos 3-1 (1-0)

1-0 Martin Vingaard (26. min.)
2-0 Jesper Grønkjær (str. 50. min.)
3-0 Djibril Cisse (sm. 73. min.)
3-1 Cedric Kanté (90. min.)
Dommer: Florian Meyer, Tyskland.

København/Bergen (TV 2 Sporten): Ståle Solbakkens vei mot legendestatus i Danmark og København blir ikke kortere etter 3-1-seieren over Panathinaikos.

- Vi var det klart beste laget og har fortjent alle ti poengene vi har tatt i gruppa. Det var klasseforskjell mot de greske mesterne, og over to kamper var vi også best mot de russiske mesterne Rubin. Kanskje var vi også best hjemme mot Barcelona. Gutta har all grunn til å være stolte, sa en fornøyd - og ikke minst lettet - Solbakken til Viasat like etter kampslutt.

- Jeg er veldig lettet. Etter de fire første kampene var jeg ikke sikker på avansement, men nå er jeg bare glad, smilte Solbakken.

- Vi er et av turneringens beste lag
Han lover Schalke, Tottenham og Sjakhtar Donetsk tøff motstand om en av dem kommer opp av bollen neste fredag.

- Vi var nederlagsdømte og ble betraktet som en kuriositet da puljespillet startet. Nå vet alle at FCK er et av turneringens beste lag. Utfordringen fremover blir å holde nivået når det blir vinterpause og privatkamper for oss, mens rivalene er midt i sesong.

Vi skal helst unngå Real Madrid, Chelsea og Manchester United.

Vil ikke møte Real Madrid eller Chelsea
Solbakken ser gjerne at de unngår de hardeste motstanderne i åttedelsfinalene i februar.

- Vi skal helst unngå Real Madrid, Chelsea og Manchester United. Får vi Sjakhtar Donetsk eller et par av de andre lagene blir det nok jevne kamper, spår den norske suksesstreneren.

Han mener laget hans har vært heldige som har unngått skader på sentrale spillere denne sesongen.

- De skadene vi har hatt har vært i posisjoner hvor vi har hatt god dekning, så vi har vært heldige, sier Solbakken, som ikke tror at noen av spillerne hans forsvinner når overgangsvinduet åpner i januar.

- Ikke fordi spillerne jeg har ikke er gode nok, men for å tåle en skade eller en karantene, analyserte Ståle Solbakken.

Presset fra start
Panathinaikos – allerede akterutseilt og uten håp om avansement – ble satt under press av Solbakkens sterke kollektiv tidlig i kampen.

Og FCK-dominansen ga uttelling: 25 minutter var unnagjort da Martin Vingaard fikk ballen fra Christian Bolaños. Vingaard lot ballen sprette én gang før han klinket til og limte ballen i venstre hjørne.

1-0 – og et sydende Parken ante konturene av noe stort denne tirsdagskvelden.

Martin Vingaard (Foto: Lars Poulsen/Ap)
Martin Vingaard (Foto: Lars Poulsen/Ap)

Resten av omgangen fortsatte i samme spor, med Claudemirs skudd i retning krysset som den største sjansen, men en god Tzorvas i Panathinaikos-målet avverget.

Grønkjær fikset straffe
I andre omgang gikk det ikke lang tid før Jesper Grønkjær fikk senket pulsen til FCK-fansen ytterligere. Veteranen skaffet selv straffesparket og doblet til 2-0 med et velplassert skudd ned i venstrehjørnet.

- Det var noe krampaktig og nervøst over starten, men målene ga oss trygghet og selvtillit, oppsummerte Jesper Grønkjær etter nok en gang å ha opprådt i helterollen for FC København. Det var han som reduserte til 1-2 på Lerkendal like etter at parhestene Prica/Bakenga var centimetre fra å øke til 3-0 for Rosenborg.

Bare minuttet etter Grønkjærs scoring annonserte speaker at Barcelona ledet på Camp Nou – og lydnivået i Parken steg enda noen desibel.

Da gjorde det ingenting at Ndoye ikke greide å unytte en gavepakke fra gjestenes keeper Tzorvas. Med keeperen godt utenfor egen 16-meter satte FCK-spissen ballen i stolpen fra noe skrått hold.

Drøyt kvarteret før slutt kom så den definitive avgjørelsen. Vingaard slo en corner hardt inn mot første stolpe, og en uheldig Djibril Cisse stusset ballen i eget nett.

Trøstemål
De resterende minuttene ble en ren parademarsj for FC København, som ikke lot seg affisere av midtstopper Cedric Kantés redusering på overtid.

I stedet kan de glede seg over det faktum at de er det første danske laget noensinne som tar seg videre fra gruppespillet i Mesterligaen.

Nå venter de virkelig store kanonene i åttedelsfinalene neste år.