RØMTE FRA SYKEHUSET: Den innsatte stakk av fra Kongsvinger sykehus. (Foto: Rolf Stømner / TV 2)
RØMTE FRA SYKEHUSET: Den innsatte stakk av fra Kongsvinger sykehus. (Foto: Rolf Stømner / TV 2)

Fangeflukten: – Fengselsbetjenter var i livsfare

Fengselssjef forteller om flukt-dramaet i Kongsvinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to fengselsbetjentene som ble lenket sammen og truet med en spiss jernstang av en fange som var innlagt ved Kongsvinger Sykehus, følte seg i livsfare.

– De ble sterkt truet. Den innsatte virket meget ustabil i situasjonen som oppsto før han rømte, sier fengselsdirektør Svein Arne Tvedt til TV 2.

Dramatisk

Han opplyser at de to ikke ønsker å snakke med pressen, og at de får all hjelp de trenger etter den dramatiske opplevelsen mandag kveld.

– De to ble holdt innesperret på et rom i 25 minutter og truet med en spiss jernstang. De ble lenket sammen med håndjern og den innsatte gikk fram og tilbake til døren for å sjekke om det var mulig å forlate rommet uten å bli sett, forteller direktøren.

Kom seg unna

– Betjentene forsøkte å snakke ham til rette mens han veivet med den spisse jernstangen over hodet på dem. De beholdt roen og opptrådte helt korrekt i henholdt til rutinene vi har, sier fengselsdirektøren.

– Den innsatte tvang dem til å gå foran seg og ut til en av betjentenes bil utenfor. De var festet til hverandre med håndjern og kunne ikke gjøre annet enn å adlyde. Heldigvis fikk den innsatte problemer med å få de to inn i bilen slik at de kom seg unna, sier fortsetter Svein Arne Tvedt.

Gjennomgår sikkerheten

Han sier fengselet på Kongsvinger nå vil gjennomgå det som skjedde for å vurdere om sikkerheten ble godt nok ivaretatt for de ansatte.

– Spørsmålet er om vi burde sendt tre mann til å holde vakt, da den innsatte ble innlagt på sykehus. Og det er mulig. Vi visste at han hadde rømt fra fengsel før, men fordi det ikke var registrert voldstilfeller i fengslet, ble det besluttet å sende to mann, sier fengselssjefen.

Politiet har funnet bilen til rømlingen og søker nå i kriminelle miljøer for å finne stedet han skjuler seg. Rømlingen regnes som farlig.