Julian Assange (Foto: AP)
Julian Assange (Foto: AP)

Wikileaks-gründer Julian Assange arrestert

Julian Assange er arrestert i London tirsdag formiddag. Han skal ha meldt seg selv til Scotland Yard før pågripelsen.

Ifølge Julian Assanges advokat, Mark Stephens, meldte han seg selv til Scotland Yard i London klokken 10.30 norsk tid tirsdag. Deretter ble Wikileaks-gründeren arrestert.

Pågripelsen er gjort som følge av at svenske myndigheter har utstedt en arrestordre mot Assange på grunn av mistanke om seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

Assange mener selv at han blir utsatt for en svertekampanje på grunn av lekkasjene av hemmeligholdte dokumenter fra blant annet USA.

Frykter Assange blir utlevert til USA

Det er ventet at han vil bli fremstilt for retten i London i løpet av tirsdag ettermiddag. Der vil retten måtte ta stilling til om den svenske arrestordren skal følges. Hvis så, forventes det at Assange vil bli utlevert til Sverige i løpet av kort tid.

Dette stoler imidlertid ikke advokat Stephens på vil skje og advarer om at de vil motsette seg enhver form for utlevering.

– Hovedsaklig fordi vi mistenker at han kan komme til å bli utlevert til USA, sier Assanges advokat til Sky News.

Kan bli løslatt mot kausjon

Ifølge Sky News kan Assange bli sluppet fri tirsdag ettermiddag mot en kausjon på mellom 100.000 og 200.000 britiske pund, henholdsvis vel en og to millioner norske kroner.

Dette er imidlertid mye penger for Wikileaks-gründeren å komme opp med, men Sky mener det er realistisk at kausjonen vil bli betalt og at han vil bli løslatt.

– Jeg tror ikke det er noen bekymring om at Assange vil forsøke å stikke av etter en slik løslatelse, sier tv-kanalens reporter Paul Harrison.

– Det var tross alt hans intensjon å melde seg selv til politiet og han benekter alle anklager mot ham, legger han til.

Påståtte voldtekter i Sverige

Den svenske påtalemyndigheten utstedte i slutten av november en arrestordre på Assange i forbindelse med etterforskningen av påståtte voldtekter i Sverige.

Dagen etter ble Assange ført opp på Interpols oversikt over verdens mest ettersøkte personer.

Svensk påtalemyndighet oversendte mandag all informasjonen som britisk politi ba om i forbindelse med en arrestordre på Wikileaks-gründeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ARRESTORDEN: Julian Assange er på oversikten over verdens mest
  ettersøkte kriminelle.
ARRESTORDEN: Julian Assange er på oversikten over verdens mest ettersøkte kriminelle.

Sverige har etterlyst Assange gjennom Interpol og vil avhøre ham i forbindelse med anklager om påståtte seksuelle overgrep under et besøk i Sverige i august.

Britisk politi skal ha visst, ifølge den britiske avisen The Independent, hvor den 39 år gamle australieren har oppholdt seg, men har ikke villet pågripe ham. Politiet har henvist til en prosedyrefeil fra Sveriges side.

Assange snakket i september ut om anklagene mot ham i et eksklusivt intervju med svensk TV 4. Se intervjuet her:

455358

tv2nyhetene.no oppdaterer saken.