Nobel Liu Xiaobo (Foto: SEBASTIEN NOGIER/Afp)
Nobel Liu Xiaobo (Foto: SEBASTIEN NOGIER/Afp)

19 land kommer ikke til nobelseremonien

Mange avslag på årets invitasjon til seremonien i Oslo Rådhus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nobelkomiteen opplyser tirsdag at 19 nasjoner har takket nei på invitasjonen til nobelseremonien i Oslo Rådhus 10. desember.

De 19 nasjonene som har takket nei er: Kina, Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Fillipinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko.

Høyere tall

Algerie og Sri Lanka har ikke svart på invitasjonene, mens 44 nasjoner har bekreftet at de vil ha representanter til stede.

For tre uker siden opplyste komiteen at kun seks land hadde takket nei, mens 16 ikke hadde svart og 36 ville komme. Disse tallene var basert på antallet ambassadører som ville delta på seremonien, mens de nåværende tallene gjelder antallet ambassader som vil ha representater til stede.

Kina: – Mange støtter oss

På en pressekonferanse i Beijing tirsdag sa en talskvinne for den kinesiske regjeringen at et «stort flertall» av verdens land ikke kommer til å delta.

– Dere kan se svært klart at et stort flertall av verdenssamfunnet ikke kommer til å delta på seremonien. Over 100 land støtter oss, sier Jiang Yu, ifølge NTB.

Kina har advart alle land med ambassader i Oslo mot å delta på seremonien og uttalt at en tilstedeværelse vil kunne gi konsekvenser.

I en pressemelding fra nobelkomiteen påpeker de at ti land meldte avbud under tildelingen av nobelprisen til finske Martti Ahtisaari i 2008.