Kina: - Vi vil ikke ta over USAs rolle

Kina ønsker ikke å overta USAs rolle som verdensmakt, og verden bør ikke frykte Kinas fremgang, skriver landets utenrikssjef Dai Bingguo i et essay.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Forestillingen om at Kina ønsker å overta for USA og dominere verden er en myte», heter det i essayet som er publisert på utenriksdepartementets nettsider, www.mfa.gov.cn.

Dai skriver også at landet ikke ønsker å delta i noe våpenkappløp, men at det heller vil bruke sine ressurser på utvikling og sikre at folk har nok å spise.

«Når det gjelder politikk, respekterer vi de sosiale systemene og utviklingslinjen til ulike folk i verden. Når det gjelder økonomi, ønsker vi helhjertet å fortsette å utvikle oss. Når det gjelder militæret, så deltar vi ikke i noe våpenkappløp», fremholder Dai.

Han skriver også at det ikke er noen grunn til å frykte Kina, men han ber samtidig verden om å forstå og respektere Kinas rimelige interesser og bekymringer. Deretter viser han til Kinas territoriale integritet og andre lands våpensalg til Taiwan.

Kina vil også aktivt involvere seg i flere sentrale utenrikspolitiske saker, som Nord-Korea, Irans atomprogram, konflikten mellom Israel og palestinere, samt Darfur-konflikten i Sudan. (©NTB)