Vil ikke ha de nye fotoboksene

– Fører til veldig mye rar kjøring og lager trafikkfeller, mener Fremskrittspartiet.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) mener det må bli slutt på måling av gjennomsnittsfart mellom fotobokser.  (Foto: Vidar Ruud, ANB)
Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) mener det må bli slutt på måling av gjennomsnittsfart mellom fotobokser. (Foto: Vidar Ruud, ANB)

Det er politisk strid om de nye fotoboksene som måler bilenes gjennomsnittsfart, skriver siste.no.

Høyre og Fremskrittspartiet vender tommelen ned, mens resten av Stortinget stiller seg positive til gjennomsnittsmåling mellom fotobokser.

– Denne ordningen fører til veldig mye rar kjøring og lager dermed nye trafikkfeller, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han møter kraftig motbør fra Arbeiderpartiets talskvinne.

– Evalueringen av gjennomsnittsmåling mellom fotobokser viser at antall drepte i trafikken kan reduseres med over 15 prosent. Dette er et nytt og sterkt trafikksikkerhetstiltak med høy virkning, sier stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

Personvern

Fremskrittspartiets talsmann viser til at det er svært få bilister som blir tatt i gjennomsnittsmålingene.

– Årsaken er nok at bilistene tilpasser seg og at mange har GPS-instrumenter som varsler at de nærmer seg en fotoboks, sier Hoksrud.

Høyre og Fremskrittspartiet er bekymret over personvernet.

– Gjennomsnittsmåling mellom fotobokser er en farlig form for overvåking. Ved utplassering av tilstrekkelig antall fotobokser vil veimyndighetene kunne følge hver enkelt bil over lange strekninger. Med kunstige lave fartsgrenser blir gjennomsnittsmåling mellom fotobokser bare nok en avgift som bare har til hensikt å bringe penger inn i statskassen, sier Hoksrud.

Hittil er det satt på slike gjennomsnittsbokser på tre steder i landet.

Fartsgrenser

Det er også politisk uenighet om hvor høye fartsgrensene skal være i Norge. De rødgrønne partiene trekker fram analyser fra Statens vegvesen, som viser at høy fart er medvirkende årsak til halvparten av dødsulykkene på norske veier. Flertallet på Stortinget mener derfor at Norge ikke trenger høyere fartsgrenser. Frp og Høyre vil derimot ha 110 kilometer i timen som fartsgrense på de beste motorveiene.

– Vi i Frp vil til og med gå enda lenger. Vi vil ha 120 kilometer i timen på spesielt godt egnede strekninger, sier Bård Hoksrud.

Han viser til at det er toppfart på inntil 120 km i timen i Sverige og 130 noen steder i Danmark.

– Det kan ikke dokumenteres at høyere fartsgrense i Danmark har ført til flere ulykker, sier Hoksrud. (ANB)

Du kan lese mer om bil og trafikk på siste.no - her:

LES OGSÅ: Slik unngår du fotoboks-bot:

Hva mener du om dette? Si din mening i kommentarfeltet under: