Stig Torbjørnsen (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Stig Torbjørnsen (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Norsk fotballspeider rammet av portforbud

Stig Torbjørnsen havnet midt i kaoset i Elfenbenskysten.

Fotballspeider Stig Torbjørnsen har siden torsdag sittet innesperret på et hotellrom i Abidjan - på grunn av politisk opprør i Elfenbenskysten.

Først i dag kunne han bevege seg utenfor hotellet.

Jeg kommer meg ingen vei.

- Jeg har ikke våget meg ut siden jeg kom hit på torsdag. Det har vært helt kaos, lite trivelig og portforbud, men nå har det roet seg litt, sier Torbjørnsen til TV 2 Sporten.

Skyting og stengt flyplass
Elfenbenskysten har vært preget av stor uro etter valget for ni dager siden, og natt til lørdag ble to personer skutt og drept.

Valgkommisjonen utropte opprinnelig opposisjonens Alassane Outtara til valgvinner, med 54,1 prosent av stemmene. Men fredag ble den mangeårige presidenten Laurent Gbagbo likevel utropt som valgvinner. Årsaken til at valgkommisjonen endret vinner, var at de forkastet flere tusen stemmer fra landets nordlige områder.

Det har skapt stor uro og opprør blant folket - og blant annet ført til at flyplassen er blitt stengt.

- Jeg kom hit på torsdag og skulle egentlig fly videre til en fotballturnering i Burkina Faso. Men det kunne jeg bare glemme. Jeg kommer meg ingen vei, sier den norske talentspeideren.

Fortsatt i Elfenbenskysten
- I går ble det meldt at flyplassen ville være stengt fram til 13. desember, men nå blir det sagt at jeg kommer meg hjem på en flight tirsdag kveld. Uten at jeg er sikker på at den gjengen her holder ord, påpeker Torbjørnsen.

Han er ansatt i det internasjonale agentselskapet Stars and Friends - og jobber på oppdrag for flere norske klubber på det afrikanske markedet som han kjenner svært godt.

- Da jeg var i Elfenbenskysten for syv-åtte år siden, havnet jeg midt i en borgerkrig. Det var enda verre, men det er ikke noe trivelig dette heller, forteller han.

Flere av verdens statsledere, blant andre USAs president Barack Obama, FNs generalsekretær og det vestafrikanske ECOWAS-samarbeidsrådet sier at Outtara var den klare vinneren av valget - og har bedt Gbagbo om å gå av.