ryggvondt (Foto: Scanpix)
ryggvondt (Foto: Scanpix)

Sliter du med vond rygg?

Ryggvondt er lidelsen som plager flest og koster mest.

60-80% av befolkningen får vondt i ryggen og dette fører til ca. to millioner konsultasjoner årlig hos primærleger.

– Det er en av de hyppigste diagnosene som fastlegen møter, sier professor dr. med. Even Lærum, leder ved FORMI, Formidlingsenheten ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Det er mer normalt å ha vondt i ryggen enn ikke å ha vondt, statistisk sett, sier han.

Ryggvondt er den vanligste årsaken til trygdeytelser, men heldigvis er det gode prognoser og opp til 90% blir bedre eller helt bra i løpet av 3 uker.

Fem år med smerter

Tone Bergset er lettet over at smertene nå gradvis er borte. (Foto: Eline Feiring)
Tone Bergset er lettet over at smertene nå gradvis er borte. (Foto: Eline Feiring)

I nesten fem år gikk Tone Bergset rundt med korsryggsmerter. Denne høsten har vært verst og fra august til nå har hun hatt så sterke smerter at hun ble liggende på sofaen og spise smertestillende i to uker.

– Det er korsryggen hos meg, men denne høsten har jeg hatt mest vondt i det venstre beinet mitt, sier Tone. Det var så ille at jeg måtte ha hjelp til å kle på meg sokker, strømpebukse og bukser. Da er det viktig med en mann som stiller opp og snille barn, forteller Tone.

Etter år med vondt i ryggen oppsøkte hun endelig fastlegen sin som tok henne på alvor og sendte henne til MR.

Det ble raskt konstatert at Tone Bergset sine smerter hadde sin forklaring. Bildene fra MR viste en venstresidig prolaps i korsryggen.

Prolaps

– Så mange som 30-40% av oss kan ha prolaps uten at vi har vondt. Det er ikke alle prolapser som gir symptomer. Symptomer kommer når prolapsen trykker på nerverøtter eller nerver, når de kommer i klem eller blir betente, sier Lærum.

– Det kan være forferdelig vondt, men heldigvis er det få prosent som må opereres.

Tone Bergset ble sendt til utredning hos spesialist med tanke på operasjon, men nå har alle funksjonene blitt såpass gode og smertene mindre at hun har bestemt seg for å ikke la seg operere.

– Jeg har tatt tida til hjelp, og jeg har tatt smertestillende når det har vært nødvendig for å få kroppen til å slappe av, sier Tone. Nå føler at jeg er på bedringens vei og jeg har vært i aktivitet. Jeg har gått små turer, gått i ulendt terreng og gjort litt øvelser, sier hun.

– Jeg pleier å si at når du er ferdig med tannpussen så er det ryggpussen som står for tur, sier Lærum

Her er Tones øvelser:

Vond rygg - en nøtt for legen

Lege Even Lærum sier at dette er enkeltlidelsen som plager flest og koster mest.

– Å ha vondt i ryggen kan være forskjellige ting. Noen ganger kan det være små rifter og skader i mellomveveskiven som gjør vondt. Det kan være muskler som knyter seg, betennelser eller f.eks. prolaps, sier han.

– Når så mange som 60-80% av befolkningen rammes, er det viktig at vi leger vet hvordan vi skal motta pasienten. Der er god kommunikasjon «kjernen i nøtten», sier Lærum.

Les mer om muskel og skjelettlidelser i Tidsskriftet for Norsk Legeforening

Les mer om FORMI, Formidlingsenheten, Oslo universitetssykehus

Legg deg på sofaen!

– Det er en jungel der ute av behandlere som tilbyr seg å fikse din dårlige rygg, sier Tone. Jeg synes det er vanskelig å orientere seg.

Tone har prøvd kiropraktor, men det hjalp ikke.

– Det er viktig at man tillater seg å slappe av når det er på sitt verste, sier Tone. Jeg lå på sofaen i to uker uten å løfte en finger. Jeg spiste smertestillende og det må man også unne seg, sier hun.

Vær aktiv når du kan

– En klinisk undersøkelse og ikke minst god kommunikasjon er viktig, sier Lærum. Pasienten må oppleve at en tas på alvor og forventer en begripelig forklaring. Da er det også viktig å diskutere hva som skal gjøres for å kunne gjenoppta normale aktiviteter.

– Om det blir noe vondt når man trener, så går det gjerne over, og på sikt er dette forebyggende, sier han. Blir du liggende på sofaen, er ikke det veldig heldig.

Men lege Even Lærum er enig med Tone, man må veksle mellom hvile og aktivitet. Slik kommer man fortere tilbake til sitt normale liv og arbeid.