KRITISERT AV EIDE: Hamid Karzai. (Foto: AHMAD MASOOD/Reuters)
KRITISERT AV EIDE: Hamid Karzai. (Foto: AHMAD MASOOD/Reuters)

Kai Eide klaget over svak Karzai

Afghanistans president er ute av stand til å ta vanskelige avgjørelser, klaget FNs spesialutsending Kai Eide i et møte med den britiske statsministeren i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs norske og tidvis omstridte spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, la ikke fingrene imellom da britenes relativt ferske statsminister kom til landet i august 2008. I et timelangt møte i Kabul beskrev Eide Karzai som en stadig mer upopulær leder, som var ute av stand til å ta vanskelige avgjørelser.

Diplomatdokumenter

Det kommer fram i et av diplomatdokumentene som er publisert på WikiLeaks.

Brown, som tok over som statsminister i Storbritannia sommeren 2007, hadde sammen med ambassadør Sherard Cowper-Cowles en rekke møter i Afghanistan, blant annet med Karzai selv.

Bekymret

Rundt ett år før presidentvalget uttrykte Eide stor bekymring for den avtagende støtten Karzai hadde både i sin egen regjering og i befolkningen generelt.

«Eide foreslo at han, Cowper-Cowles og ambassadør Wood skulle jobbe sammen for å opprettholde presset på Karzai», står det å lese i ambassaderapporten.

«Browns reisefølge var slått av Eides pessimistiske vurdering av det afghanske lederskapet, inkludert Karzai», står det i rapporten. (©NTB)