Kjetil Rekdal (Foto: Torgersrud, Marius/Scanpix)
Kjetil Rekdal (Foto: Torgersrud, Marius/Scanpix)

Rekdal forventer ingen kjøpefest for Lindegaard-pengene

Men han ønsker seg fire nye spillere med utviklingspotensial.

Aalesund oppnådde tidenes beste plassering for klubben i fjorårets sesong, da de kapret 4.-plassen i Tippeligaen.

Nå er nøkkelspillerne Anders Lindegaard og Alexander Mathisen klare for utenlandsspill, kaptein Johan Arneng flørter med svenske klubber, mens klubbveteranen Trond Fredriksen etter alle solemerker ikke får ny kontrakt.

Arneng rykker nærmere Sverige
Johan Arneng drøyer med å ta en beslutning, og trener Kjetil Rekdal har ikke fått noen indikasjoner fra svensken på hvor veien går.

– Jeg vet ikke hva Johan vil bestemme seg for. Han har fått et tilbud fra oss, og har vurderer fortsatt dét. Jeg snakket med Johan mandag, og da var han fortsatt usikker. Det er forståelig at når han har bygget hus i Sverige og begynner å bli eldre så kan han komme til å dra tilbake dit, sier Rekdal til TV 2 Sporten.

Johan Arneng
  (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Johan Arneng (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Arneng har vært en av de desidert best betalte spillerne i Aalesund, men Rekdal vil ikke si noe om endrete økonomiske forutsetninger kan spille inn i Arnengs beslutning.

– Jeg vet ikke hva slags økonomiske betingelser han har fått i tilbudet fra oss, og heller ikke fra de svenske klubbene. Det er ikke mitt bord, så det blir feil å spekulere i for min del, sier Rekdal.

Arneng selv fortalte mandag at han ønsker å gå til Syrianska i Stockholm.

– De er førstevalget nå. Får vi alt til å fungere så blir det Syrianska, sier Arneng til fotbollsverige.se.

Fredriksen ferdig
Klubbveteran Trond Fredriksen virker å være ferdig som spiller etter 14 sesonger i klubben. Han har fått et tilbud om en stilling som breddeansvarlig i AaFK.

– I utgangspunktet er han ferdig. Jeg har snakket med Trond, og sagt at han ikke får ny kontrakt, sier Rekdal, før han likevel setter døren på gløtt.

– Men du vet aldri hva som skjer i fotball. I utgangspunktet er han ferdig, men ting kan snu fort, så vi får se utover våren hvordan spillerjakten går, sier han.

Trond Fredriksen (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)
Trond Fredriksen (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/Scanpix)

Avgjørelsen begrunnes delvis med at Fredriksen med sine 33 år ikke er en spiller for fremtiden.

– Hvis vi hadde hatt penger i overflod så hadde sikkert Trond sportslig sett vært god nok til å være med i én sesong til, men han taper kampen mot en ung, fremadstormende spiller, sier Rekdal.

I tillegg vil klubben kvitte seg med Khari Stephenson og Glenn Roberts, som var på utlån i fjorårssesongen.

– Vi ønsker at Khari og Glenn finner seg nye arbeidsgivere, bekrefter Rekdal.

Ingen kjøpefest
Da Anders Lindegaard forsvant til Manchester United kom det en god sum penger i retur til Color Line Stadion. Kjetil Rekdal forventer likevel ingen kjøpefest når det skal letes etter nye spillere.

– Det blir spekulativt, men vi kommer ikke til å bruke penger som fulle sjømenn. Vi får se om vi finner noe interessant å investere i, for vi må gjøre lure investeringer.

Lindegaard ble i sin tid kjøpt inn med hjelp fra eksterne investorer. Rekdal vil verken bekrefte eller avkrefte at dette kommer til å være normen for klubben fremover, men viser til at dette er et utbredt fenomen.

– Det tror jeg er vanlig i hele fotballverdenen. Du har Røkke i Molde, Fredriksen i Vålerenga, du har Brann og Lillestrøm. Det er vel bare Rosenborg som ikke har hatt behov for dette. Vi skal være glad for at det er mennesker som vil bidra økonomisk til norsk fotball, og så får vi som skal bruke pengene sørge for å forvalte dem på en fornuftig måte, sier han.

Nettopp arvefienden Molde har fått mye omtale etter Ole Gunnar Solskjærs Messias-aktige hjemkomst. Foreløpig har ikke klubben fått napp på sine bud på spillere som Henning Hauger, Kara og Tom Høgli. Om dette er en indikasjon på at Molde ikke har så mye penger som en kanskje kunne tro, eller om de andre klubbene priser spillerne sine for høy, ønsker ikke Rekdal å synse rundt.

– Molde har gått høyt ut, og de har investorer som backer seg, men det blir bare spekulativt for meg å kommentere dette, sier Rekdal om sin gamle klubb.

– Har en klar strategi
Rekdal vil ikke si noe om hvorvidt Aalesund har konkrete spillere på blokka. Han ønsker heller ikke å si noe om hvilke markeder det letes i.

– Vi vil ikke si så mye om dette, for det er mange andre lag som er ute og leter. Du kan si at vi leter overalt. Vi har en klar strategi på hvilken type spillere vi ønsker oss, og det er unge spillere med utviklingspotensial, sier Rekdal.

Med Fredriksen og Arneng ute, vil det forsvinne mye rutine fra den sentrale midtbanen. Rekdal tror spillere fra egne rekker er modne nok til å tette hullet.

– Peter Orry Larsen og Fredrik Carlsen har spilt på seg mye rutine de siste sesongene. Men det er klart vi er få, og vi jobber med å få inn én til to spillere sentralt på midten.

– Barrantes blir bedre og bedre
Michael Barrantes Rojas spilte seg inn på laget på slutten av fjorårssesongen. Rekdal tror han kan bli viktig fremover for å tette hullet på midtbanen.

– Han blir bare bedre og bedre. Han viste i fjor at han kan score mål, og at han er solid defensivt. Han er en annen type spiller enn de vi har hatt tidligere. Så får se når vi begynner å trene igjen. Det aller viktigste er at så mange som mulig spiller i sin sterkeste posisjon, sier Rekdal.

Michael Barrantes (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Michael Barrantes (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Bakromsspiss
I tillegg ønsker Rekdal å få inn en spiss og en kantspiller. Førstnevnte skal være en annerledes spillertype enn dagens førstevalg, Tor Hogne Aarøy. Rekdal bekrefter at det er vanskelig å variere spillet med Aarøy som enslig spiss.

– Det er det. Spesielt på bortebane er den en utfordring med Tor Hogne, for han har ikke kontringsfart. Derfor trenger vi en annen type spiller. Nå skal det sies at vi gjorde det godt på bortebane i år. Vi vant fem bortekamper, og det var vel bare Rosenborg og Vålerenga som vant flere, sier Rekdal.

Ikke bekymret for keeperplassen
Med Anders Lindegaard i England, er det to lokale unggutter som skal konkurrere om keeperplassen; Steen Grytebust og Ole-Christian Rørvik. 21 år gamle Grytebust, som debuterte i Tippeligaen i 2009, blir førstevalget.

– Det blir en konkurranse, men Sten har tillit fra start. Jeg føler meg trygg på at Sten vil være solid. Han er ikke like høy som Lindegaard, men han er utrolig god på streken. En god skuddstopper, og sterk i feltet. I tillegg er han tøff og uredd. Han har stått utrolig bra i 2. divisjon denne sesongen, og har trent ekstremt godt i hele år. Jeg er rimelig sikker på at vi har en veldig god keeper. Det er den minste bekymringen jeg har angående de posisjonene som må erstattes, sier Rekdal.

Sten Grytebust
  (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)
Sten Grytebust (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Han er forsiktig med å spå om andre lokale unggutter vil slå gjennom med det første.

– Det er to forskjellige verdener å spille i 2. divisjon og Tippeligaen. Vi håper selvsagt at flere unggutter skal kunne trene med oss, og spille kamper. Sjansen får de hvis de griper den selv, men vi kan ikke bare spille ungt for å spille ungt, sier Kjetil Rekdal, som selv debuterte på øverste nivå som 16-åring.

Rekdals siste kontraktsår
Kjetil Rekdal er inne det foreløpig siste året av sin treårskontrakt. Han har foreløpig ikke diskutert situasjonen med klubben, men utelukker ikke at han fortsetter.

– Vi har ikke hatt noen prat rundt det, men vi er enige om at det skal avklares i god tid. Å oppleve en Jan Jönsson-situasjon i Aalesund har jeg ikke lyst til. Jeg har ikke noen formeninger selv akkurat nå om hva jeg ønsker. Uansett om det blir siste året eller ikke er det nok motivasjon for meg å gjøre det bra med Aalesund kommende sesong. I denne bransjen må du gjøre alt du kan der du er, alltid, sier han.

Han vil imidlertid ikke love en gjentakelse av årets jubelsesong.

– Det kommer til å bli fryktelig jevnt neste sesong også, men Rosenborg og Vålerenga er favoritter. Vi får se om det blir mulig å gjenta årets plassering. Det var veldig kort avstand fra 4. plass og ned til 11. i år, og slik blir det nok også i 2011, avslutter Rekdal.