Tonje Larsen og Ida Alstad (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)
Tonje Larsen og Ida Alstad (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/Scanpix)

Gustads EM-barometer: – Sjansene minker med Larsen ute

Randi Gustad mener Norges gullsjanser sank med fem prosent da Tonje Larsen ble syk.

Målvakter: 80%:
Solid generalprøve av Lune Haraldsen mot Nederland. Kari Aalvik Grimsbøs katteskade endrer ikke min vurdering av at Norge på keepersiden er bra rustet før åpningskampen.

Åpningskamp og energistyring: 60%:
Åpningskamp gir alltid ekstra nerve. Hjemmebane er i utgangspunktet en ekstra heiagjeng av det positive slaget, men kan også gi overtenning/energilekkasjer som kan gi utslag på spillet. Mange i troppen har mye erfaring, men kun en av spillerne, Tonje Larsen, har spilt mesterskap på hjemmebane tidligere.

Skade/sykdomssituasjon: 65 %
Med Tonje Larsen på hotellet eller på tribunen er Norge klart svekket i alle ledd. Laget mister rutine, distanseskudd, fangarmer, frispillinger, spilleforståelse og forsvarstrygghet. Selv om Norges skadestatus er mye bedre enn foran tidligere mesterskap, vil fravær av Tonje på banen utgjøre et fall på dette gullbarometeret. For Tonje Larsens eget spill utover i mesterskapet har det derimot mindre betydning.

Motstander: 60%
Frankrike tok sølv i VM 2009 etter en elendig åpningskamp mot Brasil. Norge tok bronse etter å ha vunnet stort over Japan. Det er typisk Frankrike å spille best mot de beste. Strategen Olivier Krumbholz har nok planen klar for å ødelegge Norges kontra og angrepsspill. Spørsmålet er om jentene hans orker dette motspillet i 60 minutter. Mest sannsynlig vil begge nasjoner gå videre fra gruppespillet og poengfordelingen i åpningskampen blir dermed helt avgjørende.

Gullsjanser: 70%
Norge kan fremdeles gå hele veien, men gullsjansene minker uten Tonje Larsen i topp slag. Åpningskamp trekker også litt ned. Ofte uteblir det gode spillet i første kamp. Jeg tror likevel jentene vinner selv om stilkarakteren muligens ikke blir den beste.