Høyre politiker André Oktay Dahl (Foto: TV 2)
Høyre politiker André Oktay Dahl (Foto: TV 2)

– Storberget skjønnmaler situasjonen

Høyres Andre Oktay Dahl reagerer sterkt på at overgrepssaker blir liggende hos politiet og ber justisministeren slutte å skjønnmale situasjonen. Justisministeren tilbakeviser kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I august i fjor oppsøkte «Hilde» fastlegen sin. Hun hadde kraftig øreverk. Legebesøket endte fryktelig galt for den 16 år gamle jenten. Hilde ble misbrukt av fastlegen, etter 13 måneder venter hun fremdeles på at politijuristen skal ferdigstille saken.

LES OGSÅ: Overgrepsofre i lang kø

Venter i måneder og år

I dag må overgrepsofre ofte vente måneder og år på at politiet skal utarbeide tiltalte i saker. Nå krever justispolitiker Andre Oktay Dahl at justisministeren slutter å skjønnmale situasjonen i Politi-Norge.

– Problemet er at vi har en justisminister som skjønnmaler og later som politiet har fått tidenes løft, mens som vist hos dere i går faktisk nedbemanner og ikke prioriterer overgrepssaker som justisministeren sier at de skal, sier justispolitiker André Oktay Dahl (H) til TV 2 Nyhetene.

VENTER FORTSATT: I august i fjor oppsøkte «Hilde» fastlegen sin. Hun hadde kraftig øreverk. Legebesøket endte fryktelig galt for den 16 år gamle jenten. Hilde ble misbrukt av fastlegen, etter 13 måneder venter hun fremdeles på at politijuristen skal ferdigstille saken.  (Foto: TV 2)
VENTER FORTSATT: I august i fjor oppsøkte «Hilde» fastlegen sin. Hun hadde kraftig øreverk. Legebesøket endte fryktelig galt for den 16 år gamle jenten. Hilde ble misbrukt av fastlegen, etter 13 måneder venter hun fremdeles på at politijuristen skal ferdigstille saken. (Foto: TV 2)

Lørdag fortalte TV 2 om «Hilde» som ble utsatt for overgrep av fastlegen sin. Saken har vært etterforsket som et grovt seksuelt overgrep, men ressursproblemer har ført til at saken etter 13 md., fremdeles ligger hos Hordaland politidistrikt.

«Hilde» (16) hadde vondt i øret – legen befølte henne over hele kroppen

– Helt forferdelig

– Det der helt forferdelig å ikke få langt saken bak seg, sier «Hilde» til TV 2 Nyhetene.

Påtaleleder Gunnar Fløystad ved Hordaland politidistrikt, beklager overfor alle som må vente lenge. Og han melder driftsbudsjettet til politiet vil bli enda dårligere neste år.

– Antall saker har økt det siste året, og når vi i samme periode har hatt en reduksjon i antall personell så sliter vi rett og slett med å få endene til å møtes.

– Hvor trykker skoen?

– Nå har det over en viss tid trykket i forhold til at vi er for få jurister til å behandle straffesaker, og en av årsaken til det er selvfølgelig at politidistriktet har hatt lite ressurser samlet sett, og da har det vært vanskelig å prioritere det høyt nok, sier Fløystad.

Justispolitiker Oktay Dahl viser til de siste SSB-tall som bekrefter at politidekningen i Norge har stått stille siden 2005.

Tilbakeviser kritikk

– Problemet er at vi har en justisminister som skjønnmaler og later som politiet har fått tidenes løft, mens som vist hos dere i går faktisk nedbemanner og ikke prioriterer overgrepssaker som justisministeren sier at de skal, sier Oktay Dahl.

Fra hele landet melder bistandsadvokater om lang ventetid, noen ganger på mer en to år. Både fornærmede og siktede lider under et system som ikke klarer å få unna sakene i en akseptabel hastighet.

– Dette er et ressursproblem når man må nedbemanne, og ikke ansette nyutdannende, så handler det om penger og jeg begynner å bli mektig lei av en justisminister som skjønnmaler alt, som later som om alt er i sin skjønneste orden og så ser man da resultatet av hans regjerings justispolitikk, sier Oktay Dahl.

Justisdepartementet tilbakeviser kritikken fra Oktay Dahl og viser til at politiet har fått det departementet kaller «tidenes løft».