ASSISTENTEN SPIONMISTENKT: Den russiske 25 åringen Katia Zatuliveter jobber som rådgiver for det britiske parlamentsmedlemmet Mike Hancock (til venstre). (Foto: Montasje)
ASSISTENTEN SPIONMISTENKT: Den russiske 25 åringen Katia Zatuliveter jobber som rådgiver for det britiske parlamentsmedlemmet Mike Hancock (til venstre). (Foto: Montasje)

Russiske Katia (25) mistenkt for spionasje

Kvinnen jobbet som rådgiver for britisk politiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge russiske kvinnen som torsdag ble anholdt av den britiske sikkerhetstjenesten MI5 skal ifølge The Sunday Times ha vært en såkalt «sovende agent», melder Sky News.

Katia Zatuliveter, som jobber som rådgiver for parlamentsmedlemmet Mike Hancock, ble anholdt med mistanke om å bedrive spionasje for Russland.

MI5 vil deportere Katia

MI5 tror at kvinnen helt bevisst kontaktet Hancock, og vil ha henne deportert fra øyriket.

Se reportasjen fra Sky News:

Det skal være første gang siden den kalde krigens slutt at en ansatt i Parlamentet er anklaget for spionasje for russerne, skriver The Sunday Times.

Avviser at assistenten er spion

Parlamentsmedlemmet Hancock er også medlem av Underhusets forsvarskomité.

I intervjuer med britiske medier avviser han på det sterkeste at assistenten hans er spion.

– Hun er ikke en russisk spion. Jeg vet ingenting om spionasje, men det er utstedt en deportasjonsordre mot henne. Hun anker denne avgjørelsen fordi hun føler at hun ikke har gjort noe galt, sier Mike Hancock ifølge Sky News.

En kilde i sikkerhetspolitiet sier til The Sunday Times at kvinnen ikke er noen sikkerhetsrisiko, og at intensjonen er å «vise henne døra».

Kritisk til Nato

Den russiske 25-åringen har tatt en mastergrad i Storbritannia, og skal ifølge The Daily Telegraph ha uttrykt Nato-kritiske holdninger samtidig som hun har forsvart Russlands militære aksjoner mot Georgia og Sør-Ossetia.

I 2008 beskyldte Georgias president Russland for aggresjon, og hevdet at russiske jagerfly angrep en georgisk militærstilling sør i Sør-Ossetia.