Havel og Tutu ber Kina løslate Liu Xiaobo

Den tidligere fredsprisvinneren Desmond Tutu krever sammen med tidligere president Václav Havel i Tsjekkia at Kina løslater fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tutu og Havel skriver i en lederartikkel i den britiske avisen The Observer søndag at Kina ikke vil bli noen verdensmakt før landet respekterer menneskerettighetene og slutter å støtte «brutale» regimer.

Havel og Tutu oppfordrer kinesiske myndigheter til å løslate fredsprisvinner Liu Xiaobo fra fengsel og hans kone fra husarrest før Nobels fredspris skal deles ut i Oslo neste fredag.

- Kinas støtte til undertrykkende regimer og den brutale makten landet bruker til å knuse sine egne meningsmotstandere med, viser at Kina trenger en omfattende reform hvis landet vil bli akseptert som en leder i det internasjonale samfunnet, skriver Havel og Tutu.

De to demokratiforkjemperne skriver at verden bør protestere mot Kinas utviklingsmodell som forfekter at «alt, inkludert undertrykkelse både i og utenfor landets grenser, kan være begrunnet så lenge målet er å oppnå økonomisk vekst».

Internasjonal kritikk av Kinas brudd på menneskerettighetene har ikke noe å gjøre med å blande seg inn i Kinas indre forhold, skriver de videre. Kina er forpliktet til å respektere hver enkelt persons verdighet og likhet, påpeker de. (©NTB)