Grameen Bank avviser at det ble gjort noe galt

Bangladesh-baserte Grameen Bank avviser at det ble gjort noe galt i forbindelse med at fredsprisvinner Muhammad Yunus overflyttet over 600 millioner norske bistandskroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det har ikke foregått noen som helst uregelmessigheter mellom Grameen Bank og Grameen Kalyan, heter det i en kunngjøring fra banken sent fredag kveld.

- Pengene ble overflyttet av skattemessige årsaker for å øke tilgjengelige midler til låntakere av mikrokredittlån. Beløpet ble lånt tilbake til Grameen Bank samme dag, heter det videre i uttalelsen.

Ifølge en dokumentar fra NRK Brennpunkt tappet Yunus banken for 608 millioner kroner på midten av 1990-tallet, penger som var gitt som bistand av Norad. Pengene ble overført fra Grameen Bank til selskapet Grameen Kalyan, som Yunus opprettet.

Muhammad Yunus og Grameen Bank ble tildelt Nobels fredspris i 2006 for bankens mikrokredittlån til fattige mennesker i Bangladesh.

Men noen år tidligere flyttet Yunus bistandspenger gitt fra Norge, Sverige og andre land til det nyopprettet Grameen Kalyan der formålet var noe helt annet enn å yte mikrokreditt, ifølge Brennpunkt. (©NTB)