STØRE: (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
STØRE: (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Støre: – Sverige ble ikke lurt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser store oppslag i svenske aviser om at Sverige ble lurt i kampflysaken. Han fastholder at regjeringen behandlet de to konkurrentene JAS Gripen og F-35 helt likt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fulgte det sporet vi hadde trukket opp på forhånd og sa nøyaktig det samme til begge parter. Ingen fikk vite noe før valget var tatt. Vi bestemte oss tett opp til offentliggjøringen, det var bare snakk om noen ytterst få dager, sier Støre.

Les også: Her er Barth Eide-uttalelsene som utløste svensk raseri

– Trodde de lå godt an

Han kan ikke forklare hvordan amerikanerne kan ha fått inntrykk av at beslutningen var fattet en måned for den ble kunngjort.

– Dette må de selv gjøre rede for. De hadde vel inntrykk av at de lå godt an. Den rapporten må nok forstås ut fra sin sammenheng. Den var et øyeblikksbilde, sier utenriksministeren.

Les mer: Amerikanerne ba om krisehjelp i jagerflysaken

Avviser politisk press

Støre avviser påstander i WikiLeaks-dokumentene om at den norske regjeringen utover i 2008 var blitt utsatt for utilbørlig politikk press, både via offisielle kanaler og i mer private sammenhenger.

– Det var absolutt ikke slik. Vi ble ikke utsatt for press fra noen av de konkurrerende parter. Og det er overhodet ikke riktig at det skal ha blitt sagt fra amerikansk hold at Norges valg av kampfly vil få følger for alliansesamarbeidet og det tosidige forholdet til USA, sier utenriksministeren. (©NTB)

Jagerfly-kjøpet sjokkerte amerikanerne