FULLT KJØR: Selv om vi er færre, bruker nordmenn mer penger på julehandel enn både danskene og svenskene. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix/SCANPIX)
FULLT KJØR: Selv om vi er færre, bruker nordmenn mer penger på julehandel enn både danskene og svenskene. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix/SCANPIX)

Nordmenn bruker mest på julehandel

Vi kjøper langt mer enn dansker og svensker, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstraforbruket som julehandelen medfører i Norge, vil havne på om lag 1.880 kroner per innbygger i år. Danskene vil bruke 1.270 kroner ekstra, mens svenskene i gjennomsnitt kommer til å bruke 870 kroner. Det viser en analyse fra Danske Bank og Fokus Bank i Norge.

Friskmeldt økonomi

– Vi bruker svært nøkterne metoder i beregningen, men nivåforskjellene som avdekkes er uansett tydelige nok: Samlet sett tror vi den norske julehandelen havner på 9,2 milliarder kroner. Det er mer enn i de to andre landene, selv om antall innbyggere er betydelig lavere i Norge, sier privatøkonom Las Olsen i Danske Bank til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Faktisk er det flere som sier de vil senke forbruket enn som sier de vil øke det.

Han mener forskjellene har sammenheng med at norsk økonomi er friskmeldt etter finanskrisen, mens andre sliter mer med ettervirkningene.

Les også: Det naskes for 730 millioner i adventstiden

Sier vi skal kjøpe mindre

Forbruket i Norge vil likevel ikke ta av på samme måte som det gjorde i fjor, ifølge en undersøkelse som Sentio har utført for Fokus Bank.

– Sju av ti nordmenn planlegger å bruke det samme som de gjorde i fjor på julehandelen. Faktisk er det flere som sier de vil senke forbruket enn som sier de vil øke det, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank. (©NTB)