HJELPER IKKE: Ta gjerne en potet, en løk eller en reddik, men det gjør det neppe mindre sannsynlig at du får kreft, ifølge britiske forskere. (Foto: illustrasjonsfoto: colourbox.no )
HJELPER IKKE: Ta gjerne en potet, en løk eller en reddik, men det gjør det neppe mindre sannsynlig at du får kreft, ifølge britiske forskere. (Foto: illustrasjonsfoto: colourbox.no )

– Frukt og grønt hindrer ikke kreft

Det hjelper ikke stort å spise grønnsaker for å unngå kreft, ifølge britisk forskning. Norske myndigheter sier noe annet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knasking av gulrøtter og mumsing av bananer er godt for mye, men minsker ikke kreftrisikoen, skal vi tro britiske forskere.

For det finnes ingen klare bevis på noen sammenheng mellom høyt inntak av grønt og redusert kreftrisiko. Slik konkluderer professor Timothy J. Key ved Oxford University i en nylig publisert artikkel som har vakt stor oppsikt i Storbritannia, skriver forskning.no.

Viktig likevel

– Tidlig på 1990-tallet var det en utstrakt overbevisning at en økning i frukt og grønt-konsumet ville gi en vesentlig reduksjon i krefthyppighet, skriver Key.

Dette har ikke skjedd, ifølge professoren.

Key støtter seg på fire andre studier; en europeisk, en japansk og to amerikanske, som han mener peker i samme retning.

Men Key fastslår likevel at frukt og grønt er viktig i et sunt kosthold. Det kan minske kreftrisikoen indirekte, ved at man bytter ut andre matvarer som øker risikoen for kreft.

– Klar over diskusjonen

De britiske forskernes konklusjoner er stikk motsatt av hva norske myndigheter vil fortelle oss.

I forslagene til nye råd om norske matvaner heter det at «frukt, bær, grønnsaker og fullkornsprodukter beskytter mot en rekke kreftsykdommer».

– Vi er klar over at sammenhengen mellom frukt og grønt og kreft er diskutert på bakgrunn av nyere studier. Vedrørende kostrådene, er det for øvrig sammenhengen mellom frukt og grønt og hjerte-karsykdom som blir vurdert å være sikrest, sier Haakon E. Meyer, leder for Nasjonalt råd for ernæring, til forskning.no.