RUSSLAND FIKK VM: Her gratuleres den russiske delegasjonen av FIFA president Sepp Blatter. (Foto: SEBASTIAN DERUNGS/Afp)
RUSSLAND FIKK VM: Her gratuleres den russiske delegasjonen av FIFA president Sepp Blatter. (Foto: SEBASTIAN DERUNGS/Afp)

Alsaker om tildelingen av VM: - Det handler mye om penger

Fotballkommentator Øyvind Alsaker ikke overbegeistret etter at Russland og Qatar ble tildelt fotball-VM.

TV 2 Sportens kommentator Øyvind Alsaker har reist verden rundt for å kommentere fotball, og var blant annet på sommerens fotball-VM i Sør-Afrika.

Torsdag ble Russland og Qatar tildelt fotball-VM i 2018 og 2022, og spesielt at Russland fikk mesterskapet var skuffende for Alsaker.

- Jeg er fotballromantiker og ville gjerne hatt VM til England i 2018, sier han til TV 2 Sporten.

Les også: Russland og Qatar fikk fotball-VM

- Det handler mye om penger
Han mener det er en bevisst økonomisk strategi fra FIFAs side når Øst-Europa og Midtøsten tildeles sine første mesterskap.

- Det handler mye om penger. Å bre fotballen ut til nye deler av verden har vært en filosofi i FIFA. Det handler mye om økonomi, men man kan jo også kalle det en vakker tanke å la flere regioner få sjansen til å oppleve dette. Men når du kjenner FIFA og Sepp Blatter så vet du at det handler om å spre fotballen til pengesterke deler av verden, sier Alsaker.

Skeptisk til Russiske avstander
Han mener de enorme avstandene i Russland vil gjøre det vanskelig for tilreisende fans.

- Det handler litt om at det er enorme avstander i Russland. Det blir logistisk utfordrende. Det blir vanskelig for fans fra andre land om en deltakernasjon spille tre kamper i tre byer som ligger sekstimers flyturer unna hverandre. Det er ikke noe pluss. I Sør-Afrika var man også langt unna, men det var aldri mer enn to timer i fly, sier Alsaker.

ØYBVIND ALSAKER har blitt pappa
ØYBVIND ALSAKER har blitt pappa

Bønn i pausen
I motsatt ende av avstandsskalaen ligger Qatar, der avstandene blir meget korte.

- Der er det en time mellom alle banene, sier Alsaker – men han er heller ikke overbegeistret over det valget.

- Jeg har vært der og kommentert Norge mot Qatar, og det er et land du ikke forbinder med fotballkultur i det hele tatt. Pausen i kampen varte i en halvtime fordi det viste seg at de involverte holdt på med bønn i pausen. Det er litt spesielt, og du blir ikke umiddelbart begeistret av slike valg, sier Alsaker.

Men han er helt sikker på at fasiliteten vil bli spektakulære.

- Det er rart, eksotisk og annerledes, men det blir spektakulært i form av stadiondesign. Det kommer til å bli fasiliteter vi aldri har sett maken til. Det Qatar har sagt om å kjøre aircondition med under 27 grader konstant på stadion sier litt om hvilke ressurser som vil brukes, sier han.

Les også: Qatar bygger VM-arenaer med luftavkjøling

Har opplevd det perfekte VM
Alsaker opplevde det perfekte fotball-VM i 2006, og vil måle både Russland og Qatar opp mot det mesterskapet.

- Jeg opplevde VM i Tyskland, og det var perfekt. Tyskerne skjønner fotball, organiseringen og logistikken var god og det var korte avstander. Jeg vil bruke det som målestokk for hvert mesterskap, og helt i bunn ligger dette med kulturen. Jeg synes det er morsommere når du er i et land som har en fotballkultur, sier Alsaker.

Men han er klar på at både Russland og Qatar må gås i møte med et åpent sinn, og at dommen får komme i ettertid.

- Du må gi alle arrangørland muligheten, og jeg ser jo at VM ikke alltid kan arrangeres i land med tung fotballkultur, sier han.


- Valget er spennende
Fotballpresident Yngve Hallén synes valget av Russland som VM-arrangør er spennende.

- Det virket som et ganske åpent løp i kampen om å få arrangere. At det ble Russland er kanskje litt overraskende, men jeg regner med at de har gjort en grundig jobb. Jeg så prospektene til alle landene under Sør-Afrika i sommer, og det så bra ut hos alle landene, sier Yngve Hallén til fotball.no.

Foreløpig har han ikke tenkt så mye på hvordan et VM-sluttspill i Russland vil bli.

- Jeg har ikke gjort opp så mange tanker om det ennå. Det skal arrangeres EM i 2012 og et VM i Brasil etter det, så vi får ta det først. Men Russland er et land i utvikling, så valget er spennende. Men de har nok fortsatt mye å gjøre fram mot 2018, sier presidenten i Norges Fotballforbund (NFF).

Hallén er også positiv til Qatar som VM-arrangør.