Anette Hoff fra Hotel Cæsar spiller rollen som Blåmor i barnestykket Jul i Blåfjell. (Foto: TV 2)
Anette Hoff fra Hotel Cæsar spiller rollen som Blåmor i barnestykket Jul i Blåfjell. (Foto: TV 2)

Anette Hoff:
– Tror ikke det er mye av Juni i Blåmor

Anette Hoff spiller rollen som Blåmor i årets teateroppsetning av Jul i Blåfjell

Blånissene har mye å gjøre fram til julenatten. Hver dag skal de lage Den blå Timen, og de skal passe på at fjellet er rent og pent. Men i år skjer det noe rart i Blåfjell.

Noen tømmer søppel i fjellet, og nøkkelen til Kvisthulen er forsvunnet! Turte synes hun kan høre noen gråte der inne, og hvorfor oppfører gamle Erke seg så underlig?

Onsdag var det premiere på Jul i Blåfjell på Folketeateret.

– Det er en hyggelig tradisjon det å få familiene inn fra eventuelle stressa hverdager, og sette seg ned et par timer, sier Dennis Storhøi, som spiller Erke.

Johannes Joner spiller rollen som Lillegutt. Han har vært med siden første gang Jul i Blåfjell ble satt opp på teater i 2002.

– Jeg synes det mest fantastiske med Blåfjell er at det liksom alltid har vært der, sier Johannes. Blånisser har alltid vært der, sier han. Vi trives i dette universet alle sammen.

Her er en liten smakebit fra stykket:

476579

Historien

– Blånissene bor inni fjellet sitt. Så kommer det bygdefolk og kaster søppel i Blåfjell og det vil ikke Blånissene, så de holder fjellet rent, forteller Margrethe Røed, som spiller rollen som Turte. Men de har bare en viss tid å være ute av fjellet, og det er Blåtimen. Rekker de ikke komme inn i fjellet innen blåtimen er over, forsvinner de.

I årets teaterstykket er temaet at alle farger er like fine. Det dukker nemlig opp en rødnisse inne i blåfjellet, og da blir det krise, for blånissene tror jo bare at det er blånisser som er fine, forteller Margrethe.

Jul i Blåfjell spilles på Folketeateret i Oslo, og her kan du kjøpe billetter: www.folketeateret.no

Her er en liten smakebit fra da rødnissene kommer

476578

Anette Hoff, som er best kjent for rollen som Juni Anker-Hansen i Hotell Cæsar, har også en rolle i årets stykke. Hun spiller Blåmor.

– Det er morsomt å spille en helt annen karakter, sier Anette. Tror ikke det er så mye av Juni Anker Hansen i Blåmor, gudskjelov, sier hun. Jeg er en kjærlig, litt dum og fordomsfull Blåmor, som blir omvendt. Jeg skjønner at det lønner seg å være litt åpen for det som møter en her i verden, sier Anette

– Det er noe helt spesielt når det sitter sånne små, skinnende øyne og ser på og de blir redd og trekker hetten litt lenger ned, sier Anette Hoff.

Margrethe fra NRK Super

Margrethe Roed er best kjent fra NRK Super.

Kjenner barna deg igjen fra barne-tv?

– Det har jeg vært litt spent på, men barn har en evne til å leve seg inn fort, så jeg tror de lever seg inn i historien om Turte, sier Margrethe.

Om Jul i Blåfjell

Jul i Blåfjell var en norsk adventskalender produsert av NRK Barne- og Ungdomsavdelingen og sendt første gang på NRK i 1999. Idé og manus var av Gudny Ingebjørg Hagen.

Serien ble kåret til beste TV-drama under Gullruten 2000 og fikk dessuten Spellemannprisen 1999 i klassen barneplater for et album med musikk fra serien. Serien ble tatt opp på Røros.

Serien er også dramatisert for teater av Svein Sturla Hungnes, med urpremiere på Oslo Nye Teater 15. november 2002. TV-serien fikk i 2002 oppfølgeren Jul på Månetoppen.

I 2008 ble adventskalenderen igjen sendt på NRK (NRK1 og NRK Super), etter å ha blitt sendt i 1999, 2001 og 2004.