internet bil
internet bil

Snart har du Internett i bilen

Teknologien finnes allerede - nå er det bare et tidsspørsmål.

Denne uken er en stor skare samlet til bilteknologisk kongress i Berlin, og en av sakene som har blitt heftig diskutert er nettoppkobling i bil. Autonews.com rapporterer at ekspertisen synes å være enig om at det ikke vil være lenge før bilen din kjører både på veinettet og internett samtidig – hvis du vil...

Med akseptabel hastighet på det som i dag kalles mobilt bredbånd, og med mer enn akseptabel maskinvare innfelt i snart enhver vanlig mobiltelefon, er det åpenbart at det skal lite til for å implementere dette i en bil.

E-post i hanskerommet?

Faktisk begynner det å bli noen år siden de første bilprodusentene laget sine egne løsninger, riktignok basert på mobiltelefon-nettet, for automatisk ulykkesalarmering, skaderapportering og bistand ved mindre kriser som eksempelvis tap av nøkler.

GMs ”OnStar”-system så dagens lys midt på 90-tallet. Og dersom bilen din allerede i 15 år på egen hånd har kunnet melde fra om en ulykke, angi kartreferanser, om hastigheten i ulykkesøyeblikket, hvor mange belter som var i bruk og hvor mange airbager som er utløst, ja da er det vel ikke for mye forlangt at du også skal kunne få e-posten din rett inn i hanskerommet?

Flere bilprodusenter har de siste årene utviklet egne systemer á la ”OnStar”, som først og fremst går på sikkerhet og komfort i forbindelse med den daglige bruken av bilen.

Mulitmillion-industri

Disse systemene er for spesialiserte til å videreutvikles til fullverdige mobile ”nettlesere”, mener ekspertene i Berlin. Og de advarer bilbransjen mot å komme på etterkjelken: Mange teknologiprodusenter utenfor bransjen står klare til å kaste seg over dette markedet, og dersom ikke bilprodusentene selv tar initiativet kan man risikere at det blir Apple, Nokia eller en tilsvarende aktør som setter den teknologiske standarden for fremtiden.

En meget stor andel av nybilkjøperne er allerede vant med å bruke Internett til alle døgnets tider, både hjemme, på jobb og på offentlige transportmidler.

Men Internett i bilen bør også kunne gi mange funksjoner som det mer voksne publikummet er ute etter. Sist, men ikke minst vil det også gi grobunn for en multimillion-industri med spesielt tilpasset innhold, tror optimistene, selv om floraen av tilbud ikke vil være helt sammenlignbar med det du kan få til telefonen eller iPaden din:

Går tregere

Bilprodusentene vil ikke tillate systemer som i for stor grad integreres med bilens programvare. Ingen vil risikere datavirus som kobler ut SBC-bremsene, eller tillatet muligheten til å laste ned rare lyder til bilhornet.

De noe mer lunkent innstilte peker på at det stadig går tregere enn bransjen hadde håpet på med å få brukere av ”vanlig” iInternett til å være villig til å betale for innholdstjenester.

Det er liten grunn til å tro at folk vil være mer villige til å betale bare for at de har flyttet seg fra sofaen og til bilen, og inntjeningsmuligheter er tross alt det som styrer takten i utviklingen på dette feltet.

Treffe Facebook-venner

Mange regner dessuten allerede med at de har den underholdningen og de tjenestene de trenger gjennom bilens ordinære radio-, telefon- og navigasjonssystemer, og slikt utstyr blir på mange måter den tøffeste konkurrenten når internett-tilknytning begynner å dukke opp på utstyrslistene om få år.

For at det VIL skje synes alle å være enige om, uavhengig av reservasjonene de måtte ha. Og det er bare å stålsette seg: Mens man for 25 år siden kunne risikere å bli påkjørt av en som byttet kassett og barberte seg i bilen, kan man altså om fem år treffe Facebook-venner front mot front.

Skjønt den siden av saken synes ikke å ha opptatt teknologi-ekspertene i Berlin i særlig grad...