flymat 063 (2) (Foto: Privat)
flymat 063 (2) (Foto: Privat)

Så fersk ser Norwegians «freshe» ciabatta ut

Kari Amalie ble nektet pengene tilbake. Nå innrømmer Norwegian at flymaten ikke er god nok.

– Man forventer ikke den friskeste maten på fly, men den ciabattaen jeg kjøpte var til de grader så lite «fresh» som de reklamerte med, så jeg trodde jeg kunne levere den tilbake og få igjen pengene, sier Kari Amalie Pettersen til TV 2 hjelper deg.

Men så lett skulle det ikke bli. Det har nå snart gått én måned siden Kari Amalie klaget på maten hun kjøpte på Norwegians fly fra Berlin til Oslo. Hun har fremdeles ikke hørt et pip fra flyselskapet.

Smakte papp

Det var i november at Kari Amailie, som er advokatfullmektig ved et advokatkontor, lot seg friste til å betale 45 kroner for det Norwegian mener er en «fresh» ciabatta til 45 kroner. Men da hun fikk servert ciabatten, var det alt annet enn et innbydende syn som møtte henne.

– Maten jeg fikk utlevert av kabinpersonalet var alt annet enn «fresh», sier Pettersen.

Har du opplevd noe lignende? Ta et bilde og send det til oss!

I Norwegians meny blir ciabatten fremstilt som både frisk og innbydende med rikelig av salat og ost. Allerede ved første øyekast så hun at retten hun hadde betalt for ikke lignet på reklamen. Den friske salaten som var avbildet, beskriver hun som «død», og det var først da hun åpnet brødet hun så at det var ost i den.

Men det var ikke bare rent utseendemessig matretten ikke holdt samme standard som det som sto i menyen.

– Jeg gjorde så et forsøk på å smake maten, men den smakte tørt og melete, og absolutt ikke friskt, heller i retning pappkartong. Etter to tygg med forsøk på å få i meg en bit med noe som minnet om pålegg – for å få den «helhetlige» smaken, gav jeg derfor opp, skriver Kari Amalie i sin klage til Norwegian.

Se også: Les dette før du bestiller turen med Norwegian

Umulig å reklamere

Etter å ha prøvesmakt matretten, forklarte Pettersen til de kabinansatte at hun vil reklamere på kjøpet – da både smaken og utseende på retten var så forskjellig fra det som sto i menyen.

kari-og-anne-i-berlin-(2) (Foto: Privat)
kari-og-anne-i-berlin-(2) (Foto: Privat)

Det var imidlertid ikke mulig, fikk hun forklart. Hun kunne ikke få pengene sine tilbake.

– Av vakthavende kabinpersonale ble jeg forklart at jeg ikke kunne få pengene mine tilbake fra Norwegian «fordi vi allerede hadde betalt for denne maten til cateringselskapet», skriver hun til Norwegian.

Hun ble derfor nødt til å sende inn en skriftlig klage til Norwegian, noe advokatfullmektigen mener er helt unødvendig.

– På en vanlig restaurant eller i andre butikker får man reklamere på kjøpet, eller man blir gitt rabatter. De er alltid lydhør på klager, men her var ikke det mulig. Problemet er at man ikke får ivaretatt rettighetene sine på en riktig måte. Det var det som utløste reaksjonen. Det er ikke pengene som er viktig. Det er en prinsippsak, sier hun til TV 2 hjelper deg.

Hun mener at Norwegians praksis bryter både markedsføringsloven og forbrukerkjøpsloven. Brevet ble sendt til flyselskapet den 3.november, men de forble svar skyldig helt til TV 2 hjelper deg kontaktet selskapet.

Begrunnelsen bør være en glipp

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Britt Ingvild Holmem, mener at begrunnelsen Pettersen fikk av de kabinansatte ikke holder mål.

– Begrunnelsen hun fikk for å ikke kunne få pengene tilbake er ikke gyldig. Det er Norwegian som er ansvarlige her, ikke cateringselskapet, selv om forbrukerkjøpsloven åpner for at man kan gå på tidligere salgsledd.

Holmem sier at hun går ut ifra at svaret Pettersen fikk fra kabinansatte – at hun ikke kunne få igjen pengene sine fordi Norwegian hadde forskuddsbetalt for maten, var en glipp fra de ansattes side.

– Dersom dette er vanlig praksis for Norwegian, må de gå rutinene etter i sømmene, mener Holmem som også syns det er synd at flyselskapene lever opp til sitt rykte og serverer dårlig mat på flyreiser.

– Ut fra bildene ser det ut som dette er mat som er dårligere enn man burde forvente. Norwegian må selv ta ansvar for at maten de serverer på flyene er av OK kvalitet, mener hun.

Forbrukerrådet fikk tilsendt bildene av ciabataen Kari Amalie Pettersen betalte 45 kroner for. Holmem tror ikke det bare er Pettersen som reagerer.

– Jeg tror ikke noen har lyst å betale full pris for en ciabatta som den vi har sett bilder av, sier Holmem og mener at Norwegian burde håndtert saken smidigere enn hva de har gjort til nå.

Se også: Småbarnsmor rasende på Norwegian

Heller ikke Norwegian er fornøyd

Den 3.november sendte Kari Amalie Pettersen altså inn sin skriftlige klage til Norwegian, men det var først da TV 2 hjelper deg kontaktet selskapet at de ga lyd fra seg.

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen bekrefter at de har mottatt brevet, og beklager den lange ventetiden.

– Kunden skulle fått svar fra oss tidligere, sier Sandaker-Nielsen til TV 2 hjelper deg.

Kommunikasjonsrådgiveren sier at passasjeren skulle ha fått blitt tilbudt en ny ciabatta, en annen vare eller pengene sine tilbake der og da, og at dette er den vanlige praksisen hos Norwegian. Varen Pettersen kjøpte skal også ha vært fersk, og ikke ha gått ut på dato.

Kommunikasjonsdirektøren legger til at Norwegian selv ikke er fornøyd med flymaten de serverte Pettersen.

– Når det gjelder ciabattaen vi selger om bord så kan vi fortelle at vi ikke har vært fornøyd, sier Sandaker-Nielsen. Norwegian har derfor bedt flymatleverandøren om å forbedre produktet.

– Vi er normalt godt fornøyd med Gate Gourmets leveranser, men akkurat denne ciabattaen har ikke levd opp til våre forventninger

Har du opplevd noe lignende? Ta et bilde og send det til oss!

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter