Tobias får gjennomført søvnregistrering på Lovisenberg Diakonale sykehus, der det ble oppdaget et skremmende søvnmønster.  (Foto: Privat)
Tobias får gjennomført søvnregistrering på Lovisenberg Diakonale sykehus, der det ble oppdaget et skremmende søvnmønster. (Foto: Privat)

Tobias (6) sov ikke på fem år

– Første gang han sov ordentlig, fikk jeg sjokk, forteller mamma Irene.

10 til 15 prosent av alle barn lider av kroniske søvnsykdommer.

LES OGSÅ: Tre prosent av alle barn har søvnapné

Tobias (6) sov ikke på fem år. Han var veldig aktiv, men klarte allikevel ikke å konsentrere seg nok til å klare aktiviteter som sykling og ski. Mor og far trodde han var lat og var også inne på tanken om ADHD.

Søvnapné

Det er bare et år siden Tobias fikk diagnosen, sentral søvnapné. En medfødt lidelse, som verken mor eller far hadde hørt om før.

– Tobias var mye syk og ble operert mange ganger. Sentral søvnapné ga ham mange pustestopp i løpet av natten, så han sov aldri. Oksygenopptaket var rett og slett dårlig, og han kompenserte med å være veldig aktiv, forteller Tobias mamma, Irene Hegnastykket, til God morgen Norge.

Første gang Tobias sov en natt, var han fem år og hadde begynt å bruke pustemaskin.

LES MER: www.tv2.no/gmn/barselgruppa

Mor ble sykemeldt

– Det var jeg som tok nattebiten, forteller Irene. Jeg var oppe veldig mange ganger i løpet av natten. Det klarte jeg i fire år og så klarte jeg ikke mer, da ble jeg heltidssykemeldt, forteller hun.

Da Tobias var to år, fikk Irene og mannen en datter. Hun begynte å sove gjennom natten etter bare noen måneder.

– Da visste jeg at det var noe med Tobias, sier Irene.

Irene gikk etterhvert på autopilot.

– Heldigvis har jeg en sterk ektemannn. Noen måtte fortelle meg at jeg måtte ta meg av meg selv også, forteller hun. Fra jeg ble sykemeldt gikk det et halvt år før vi fikk diagnosen til Tobias. Du skal være i et sterkt forhold for å klare noe sånt.

Nå har vi vært kjærester i 15 år og hadde vi ikke hatt det vi har sammen, hadde vi ikke klart det, sier Irene.

mobil bilder 2 064 (Foto: Privat)
mobil bilder 2 064 (Foto: Privat)

Diagnosen

Irene og mannen var inn og ut av sykehus for å finne ut av hva som feilte Tobias.

– Vi tenkte mye på AD/HD og jeg tok derfor kontakt med bup. Heldigvis traff vi en person som så oss og som nevnte søvn, forteller Irene videre.

Familien ble sendt til Lovisenberg sykehus.

– Vi fikk time på Lovisenberg og da de gjorde søvnundersøkelsen fikk de sjokk. Det var skremmende at ikke vi ble sett eller hørt før, sier Irene. At ingen hadde sett på dette med søvnmønsteret. Det de reagerte mest på, var oksygenmetning. De satt umiddelbart i gang tiltak med pustemaskin.

Tobias fikk med seg pustemaskinen hjem og fikk beskjed om å bruke den en del dager som tilvenning.

– Tobias tok den på første kvelden og sovnet momentant. Han sov i 4 timer! Jeg fikk helt sjokk og satt og så på at han sov, forteller Irene.

Natten etter ville Tobias ha maskinen på seg og det samme skjedde, han sov.

Irene husker godt hva Tobias sa da han våknet; – Han så på meg og sa: «mamma – så deilig!».

Etter 14 dager var Tobias blitt en helt ny gutt. Han klarte alt mulig og var våken og konsentrert og glad.

– Det var et vendepunkt i livet, sier Irene.

Irene og mannen er takknemlige for den hjelpen de fikk på Lovisenberg sykehus. Samtidig er de skuffet over behandlingen de har fått andre steder. Irene har blant annet opplevd å bli kalt «hysterisk mor».

– Vi var heldige og ble hørt til slutt. Jeg ble hørt på at jeg ikke er gal, sønnen min er ikke unormal og jeg fikk svar på alt, avslutter Irene

Les svarene fra nettprat under:

Overlege Harriet Akre fra Lovisenberg diakonale sykehus svarte på spørsmål 30.11.2010: