En gibbonape i Kambosja.  (Foto: Heng Sinith/Scanpix/AP)
En gibbonape i Kambosja. (Foto: Heng Sinith/Scanpix/AP)

Kidnapper ape-babyer

De søte ape-babyene stjeles fra moren sin og brukes som kjæledyr. «Villdyrlegen» redder noen av dem.

I søndagens episode av "Villdyrlegen" kan du se Silje Hvarnes og Gaute Grøtta Grav besøke et hjem for gibbonaper i Thailand. Sammen tar de seg av en liten foreldreløs gibbonbaby som trenger omsorg: de mater den, skifter bleie på den og sover sammen med den. Det er ikke vanskelig å se at Silje og Gaute fort blir glad i det lille dyret, og når man ser hvor søt den lille apen er, så skjønner man dem godt.

Dette er en ape som heldigvis har havnet på et senter der den kan få leve med andre aper, og kanskje vokse opp til et liv i det fri etter hvert. Men dette er ikke normal skjebne for flertallet av Thailands gibbonaper.

Dreper mor og far

Gibbonaper er svært populære som kjæledyr i Thailand. Som med mange andre dyr, så vil det ofte være nødvendig å drepe foreldrene til babyapen man er ute etter, ettersom de naturligvis vil forsøke å beskytte ungen sin.

– Mennesker som kidnapper apene fra naturen, må nødvendigvis drepe moren, fordi babyapene er ved henne hele tiden de første par årene, sier Aungnapa Poondema, forsker ved WWF Thailand. Poondema forsker på gibbonaper, og sier det er umulig å ha oversikt over hvor mange av dem som lever i fangenskap. Hun er likevel klar på at den søte apen er et utbredt form for kjæledyr i Thailand.

villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)
villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)

Ulovlig handel

I søndagens program av "Villdyrlegen" kan du se Silje og Gaute oppsøke mennesker som lever av å vise frem apene på gaten i Bangkok. Selv om guttene er noe reserverte i begynnelsen, skal det ikke mye godsnakk til før de viser frem dyrene - og tar seg godt betalt for det. Selv om slik behandling av dyr er ulovlig i Thailand, så virker ikke guttene bekymret - selv når Silje tar bilder av apene.

– Politiet har begynt å ta problemet mer på alvor de siste årene, og samarbeider med nasjonalparker om å ta vare på apene, sier Poondema.

Det var først etter en naturvernslov fra 1992 at apene ble beskyttet under thailandsk lov, og det har tatt tid for myndighetene å ta mishandlingen av dyrene på alvor. Likevel florerer det av slike selgere som tar penger av turister for bilder med en gibbonape rundt skulderen.

Blir for aggressive

Om situasjonen er tragisk når gibbonapene blir kidnappet som barn, så blir den ikke noe bedre når de vokser opp. Gibbonaper blir nemlig vanskelig å ha med å gjøre når de blir voksne, uansett hvor tamme de er som barn.

villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)
villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)
– Gibbonaper oppfører seg svært aggressivt når de blir voksne. Selv eierne av apene vil sannsynligvis bli skadet av dem, sier Poondema. Hun sier at apene kan være direkte farlige for mennesker - og at dette betyr at de ikke lenger kan brukes som kjæledyr. Følgelig blir apene da forlatt av sine menneskelige foreldre, eller i verste fall drept.

– Noen overlater apene til myndighetene, slik at de kan ta seg av dem. Men mange forlater også bare apene til seg selv – med fatale følger, sier Poondema.

Kan vende tilbake til naturen

Noen gibbonaper er derimot heldige, og blir plukket opp av mennesker som ser at de blir utnyttet - og får et passende hjem der de kan fortsette livet. Gibbon Release & Research Centre (GRRC) er et senter som tar imot slike aper, enten apene blir kjøpt av tidligere eiere, levert av eiere som skjønner at de ikke kan ta seg av dem lenger, eller rett og slett tatt fra eiere som tydelig behandler apene dårlig.

– Mange av gibbonapene vi tar imot er for vant til mennesker til at de noen gang kan bli sluppet fri. De ser ikke på mennesker som en fare, og når vi redder dem, tar det lang tid å lære dem å være gibbonaper igjen, sier Lindsay Hartley, koordinator for prosjektet. GRRC jobber for å utdanne tamme aper til et liv i det fri, og i mars i år slapp de for første gang fri fire gibbonaper. Hartley forklarer at de av apene som ikke har vært i kontakt med mennesker for lenge, faktisk kan lære seg å leve i det fri:

– Prosjektet går veldig bra. Vi holder for tiden på å klargjøre tre nye aper til et liv i den ville naturen, og håper å slippe dem løs etter nyttår. Dette viser at det er håp for apene, sier Hartley.

villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)
villdyr (Foto: Gaute Grøtta Grav/)