NEKTER: Her er den tiltalte 25 åringen fotografert av politiet med klærne og finlandshetta de mener ble brukt under ranet. Selv nekter 25 åringen for at han har noe som helst med saken å gjøre og sier han brukte finlandshetta i jobben når det var kaldt.  (Foto: Politiet/rb.no/ANB)
NEKTER: Her er den tiltalte 25 åringen fotografert av politiet med klærne og finlandshetta de mener ble brukt under ranet. Selv nekter 25 åringen for at han har noe som helst med saken å gjøre og sier han brukte finlandshetta i jobben når det var kaldt. (Foto: Politiet/rb.no/ANB)

Kapret bil - fikk samfunnsstraff

25-åringen hoppet opp på panseret og truet til seg bilen.

Den 25 år gamle Lørenskog-mannen er i Nedre Romerike tingrett dømt for bilran, samt kjøring i påvirket tilstand med bilen han ranet. Det skriver rb.no.

Som tatt ut fra en Hollywood-film skal en mannen med finlandshette ha hoppet opp på panseret, åpnet døra og truet til seg bilen til en 20 år gammel kvinne.

Kvinnen uttalte i retten at hun fikk sjokk og gjorde som raneren sa, av frykt for represalier under ranet.

240 timer

Selv nekter 25-åringen for å ha noe med ranet å gjøre. Han hevder han lå hjemme og sov. Nå er han dømt til samfunnsstraff.

Politiet ba i retten om to måneders fengselsstraff, og uttalte til RB at de så meget alvorlig på saken.

Nå har bilkapreren fått 240 timers samfunnsstraff, og en bot på 5.000 kroner.

Politiets sommel

– Det at det nå ble samfunnsstraff er etter mitt syn ikke mindre strengt, men et alternativ til fengselsstraff. Samfunnstraff er å regne som et surrogat for fengselsstraff. Vi vil nok ikke anke denne dommen, sier politiadvokat Jon Letnes i Romerike politidistrikt til rb.no.

Letnes legger ikke skjul på at det er politiets sommel med saken som er årsak til at det ikke ble fengselsstraff.

Gått to år

Påtalemyndigheten ba om ett års fengsel, hvor ti måneder skulle gjøres betinget. Retten var enige med politiet at fengselsstraff var det riktige.

I dommen heter det: «Ranet isolert sett, med den trussel som er fremsatt mot en ung jente, er så alvorlig at ubetinget fengsel må være det klare utgangspunkt.»

Retten har likevel besluttet å gi samfunnsstraff, med følgende begrunnelse:

«Retten har lagt vekt på at det nesten har gått to år siden de straffbare forhold ble forøvet og at tiltalte var relativt ung på det aktuelle tidspunkt.»

Innfall etter fest

I tillegg skriver retten videre at de vurderer ranet som i nederste sjiktet av straffelovens paragraf 267: «Ranet fremstår videre som et lite planlagt innfall etter en fest.», står det i dommen.

25-åringens forsvarer, Simon L. Stende, sier til rb.no at hans klient ikke er fornøyd med å ha blitt domfelt for ran.

Kritisk til politiet

– Han mener han er feilaktig dømt. Samtidig er han godt fornøyd med at det ikke ble fengselsstraff. Han vurderer nå å anke skyldspørsmålet, sier Stende.

Forsvarsadvokaten var svært kritisk til politiets arbeid i etterforskningen i saken. Han mener det er svært uheldig for alle involverte at politiet har latt saken «støve ned» før den kom opp i retten.

25-åringen ble dømt til tap av førerretten i to år. Det betyr at han kan kjøre opp på nytt igjen om tre uker.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Slik kapret han kvinnens bil: