DATALUSS: NAV brukere opplever forsinkelser i saksbehandlingen på grunn av en datafeil. (Foto: Alexander Vestrum/NTB)
DATALUSS: NAV brukere opplever forsinkelser i saksbehandlingen på grunn av en datafeil. (Foto: Alexander Vestrum/NTB)

Nav har direkte tilgang til personopplysninger

Opplysninger om telefon og internettbruk som selv politiet må søke om å få innsyn i, kan saksbehandlere i Nav utlevert helt uten videre.

Post- og teletilsynet (PTT) slår alarm etter at det er oppdaget at Nav i motsetning til alle andre fritt kan kreve opplysninger om trygdedes telefon- eller internettbruk. Selv politiet må søke PTT om tilgang til slike opplysninger og må da grunngi det i hvert enkelt tilfelle, skriver Dagbladet.

– Vi mener dette er svært problematisk for rettssikkerheten til de som mottar Nav-ytelser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i PTT til avisen.

LES OGSÅ: Klagestorm mot NAV

I utgangspunktet har bare noen få tilgang til opplysninger om trafikkdata som forteller hvem som har hatt kontakt den enkelte på mobiltelefon. Også trafikk over internettbruk har Nav tilgang til helt uten videre. Forholdet ble oppdaget ved en tilfeldighet og er kommet etter at Stortinget har vedtatt en endring i trygdeloven. I PTT er man bekymret over saken og har bedt Samferdselsdepartementet om en avklaring.

– Slik vi tolker lovendringen har Nav rett til å be teleoperatørene om innsyn direkte uten å søke oss om det. De har med andre ord fått en rett ikke engang politiet har, sier Aarsæther. (©NTB)