Forfatter Ketil Bjørnstad måtte til Danmark og ut med 75.000 kroner for å få behandling mot hjerteflimmer. (Foto: TV 2)
Forfatter Ketil Bjørnstad måtte til Danmark og ut med 75.000 kroner for å få behandling mot hjerteflimmer. (Foto: TV 2)

Ketil Bjørnstad:
– Du blir veldig usikker på deg selv og føler deg veldig syk

Helse- og omsorgsministeren lover kraftige kutt i ventelistene av hjerteflimmerpasienter. Forfatter Bjørnstad dro til Danmark for behandling.

Forfatter Ketil Bjørnstad har lidd av hjerteflimmer siden 1995, men fikk ikke diagnose før for ett par år siden.

Han har hatt mange anfall og har måttet gå på såkalte betablokkere.

Helt tilfeldig fikk han vite om en klinikk i Danmark som kunne operere ham på et par ukers varsel, i stedet for ett til to års ventetid som i Norge. Han dro avgårde, selvom det gjorde ham 75.000 kroner fattigere.

Les også: Behandling av hjerteflimmer

– Det er en veldig rar lidelse, den kommer snikende. Mange av oss gjemmer den, og erkjenner ikke at vi er syke før etter mange år, sier Bjørnstad til God morgen Norge.

– Man kjenner at man har en puls på over 140. Det dunker hardt og du mister all den fysiske selvtilliten som er vanlig. Hjerteflimmerpasienter har dårligere livsstandard enn folk med hjerteinfarkt. Du blir veldig usikker på deg selv, til slutt føler du deg veldig syk, sier Bjørnstad.

Norge 2, Danmark 14

– All respekt for Ullevål Sykehus, som har flotte mennesker og mange eksperter på mange nivåer, mitt inntrykk er at man ofte blir satt på betablokkere, som er ganske tunge medisiner. De har tunge bivirkninger, man orker ikke å gå opp en trapp, forteller Bjørnstad.

Ablasjon er det kun de heldige i Norge som får, ifølge Bjørnstad. Han fikk et brev at ventetiden har gått ned fra 3 til 1-2 år. Han synes det er greit at man ikke kan mase seg til raskere behandling, men ikke så greit at det ikke var noen mulighet til snarere behandling, når situasjonen forverret seg.

– Så fikk jeg tips om Danmark, hvor ventetiden var en til to uker, forteller han.

– I Norge er det én til to leger og fire til fem sykepleiere som gjør en ablasjon to ganger i uken. I Danmark hvor jeg var, gjør de tre slike ablasjoner daglig. Og de bruker én sykepleier og én lege, og de er ferdige på 50 minutter, sier Bjørnstad.

Ventetiden kuttet ned til seks måneder

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen synes det er synd at folk må reise til utlandet for å få behandling og innrømmer at ventelistene har vært altfor lange.

– Men det er en behandling som holder på å bli bygd opp i Norge, sier hun.

Strøm-Erichsen sier at departementet hennes har sendt ut et brev til alle sykehusene i Norge om at behandlingen skal prioriteres.

– Vi innså at det kom til å ta tid å bygge opp kapasiteten. Derfor har vi i oktober bedt sykehusene om å bruke ledig kapasitet andre steder, blant annet i private klinikker, sier Strøm-Erichsen.

Ifølge det nye direktivet, skal ikke hjerteflimmerpasientene vente lengre enn seks måneder. Helseministeren sier på generelt grunnlag at ingen pasient skal godta lengre ventetid på behandling enn legene mener er forsvarlig.