Sexolog Kristin Spitznogle gir sjalusiråd til Petter og Mari
Sexolog Kristin Spitznogle gir sjalusiråd til Petter og Mari

Pilgaard: – Jeg vier Mari altfor lite oppmerksomhet

Les psykolog Spitznogles tips til Petter og Mari

Mari Haugersveen må ofte forholde seg til at kjæresten Petter Pilgaard får mange henvendelser, oppmerksomhet og kontakt fra jenter. Dette tærer på nervene til Mari.

– Jeg kan bli sjalu hvis jeg ikke får nok oppmerksomhet, sier Mari til God morgen Norge.

Petter elsker Mari

De to er aktuelle med realityprogrammet «Petter elsker Mari» på TV 2 Bliss, og i forrige episode fortalte Mari at hun har tatt hypnose mot sjalusikontroll.

– Dersom han gir oppmerksomhet til noen andre enn meg, blir jeg sjalu, sier Mari.

Hun sier det er mange som ikke respekterer at Petter elsker Mari og at de er i et forhold, selv om hun står ved siden av ham og holder han i hånden.

Petter tar selvkritikk for dette.

– Jeg er ekstremt dårlig på å avvise folk. Jeg er kanskje litt for høflig, og vier Mari altfor lite oppmerksomhet, særlig når vi er ute i offentligheten, innrømmer Petter.

Skamløse damer

Selv sier Petter at han stoler såpass mye på Mari at han ikke har noen behov for å være sjalu.

– Jeg er ikke så veldig sjalu. Kanskje er jeg veldig kald eller noe. Jeg stoler såpass mye på Mari og stoler selv på at Mari skjønner hvor grensen går. Kanskje derfor jeg føler meg så trygg, siden hun gir meg så mye bekreftelse. Jeg tror definitivt at Mari er mer sjalu enn meg, sier han.

Spitznogle sier at en trygghet i bunnen av et forhold er helt uvurderlig. Men det er litt uheldig at Petter og Mari er såpass kjente. Damer elsker nemlig kjente menn.

– De er ganske skamløse, spesielt på byen, når de har drukket litt alkohol. Sjalusi handler også om å bli invadert, sier hun.

SE VIDEO MED MARI OG PETTER SOM SKIFTER DEKK HER!

– Sjalusi er skambelagt

Psykolog Kristin Spitznogle sier at sjalusi har en funksjon. At det minner oss på hva som er viktig for oss. At det er en helt naturlig del av vår følelsesregister som holder oss på tå hev og hindrer at vi tar ting for gitt. Men hvis det blir for mye av det, blir det destruktivt.

– Hvis du overhodet ikke føler sjalusi, kan det tyde på at du sliter med å involvere deg 100 prosent, sier hun til God morgen Norge. Sjalusi er en forsvarsmekanisme, den kommer når noe som betyr noe for oss blir truet med å bli tatt fra oss, sier Spitznogle.

– Det er ikke vanlig å snakke åpent om sjalusi, og folk føler ofte behov for å skjule det. Dessuten er det litt skambelagt, legger hun til.

Ifølge Spitznogle henger sjalusi mye sammen med selvfølelse. Hvis du tenker dårlig om deg selv, vil du nedvurdere din egen betydning og oppvurdere andres og tro at de er en trussel, selv om de ikke er det.

– Erfaring spiller også en rolle. Hvis du har opplevd utroskap, så kan du frykte at det kan skje igjen, sier Spitznogle.

– Hvis du har vært utro selv, så kan du plutselig bli litt sjalu på den andre. På seg selv kjenner man ofte andre.

Her kan du høre Kristin Spitznogles råd til Petter og Mari:

474215

Viktig å snakke sammen

Kristin Spitznogle sier det er viktig å sette seg ned og snakke sammen om sjalusien i et forhold, eller søke profesjonell hjelp, om det blir for ille. Det er viktig å få selvinnsikt.

– Hva er det som skjer når du blir sjalu? Hva er det som utløser det? Hvordan fortolker du det som skjer?

Spitznogle sier at menn og kvinner agerer forskjellig når de er sjalu. Menn holder det inne og blir noen ganger voldelige, mens kvinner snakker om det. Hun råder at man trekker seg litt ut fra situasjonen.

Petter mener sjalusi kan være ganske farlig, og at det kan være en sykdom for mange. Spitznogle er enig i at det kan være en besettelse.

– Tenk litt gjennom hva dette handler om og hva partneren har gjort. Prøv å minne deg selv på hvor viktig du er i partnerens liv. Ikke send en e-post eller sms når du blir sint. Vent til du blir rolig, råder Spitznogle.

– Mye av løsningen er å være åpen, ærlig, og ikke ha for mange hemmeligheter, avslutter Petter.