Ahmed Khalfan Ghailan var tiltalt for terrorvirksomhet etter  bombeangrepene mot den amerikanske ambassaden i Kenya og Tanzania i 1998. (Foto: HO/Reuters)
Ahmed Khalfan Ghailan var tiltalt for terrorvirksomhet etter bombeangrepene mot den amerikanske ambassaden i Kenya og Tanzania i 1998. (Foto: HO/Reuters)

Guantanamo-fange frikjent for terrorisme

Guantanamo-fangen Ahmed Ghailani er frikjent for anklager om terrorisme. Han må likevel regne med minst 20 år i fengsel for å ha planlagt å ødelegge amerikansk eiendom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FRIKJENT: Ahmed Khalfan Ghailan har vært arrestert uten rettssak siden 2006.. (Foto: HO/Reuters)
FRIKJENT: Ahmed Khalfan Ghailan har vært arrestert uten rettssak siden 2006.. (Foto: HO/Reuters)
Ghailani er den første Guantanamo-fangen som dømmes av en sivil rett i USA. Onsdag ble han frikjent for alle unntatt ett av de 286 tiltalepunktene.

Frikjent for terrorisme

Påtalemyndigheten mente 36-åringen var skyldig i flere hundre drap, drapsforsøk og terrorisme i forbindelse med bombeaksjonene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998. som kostet 224 mennesker livet.

Påtalemyndigheten hevdet at Ghailani tidligere var Osama bin Ladens betrodde medhjelper, mens forsvarerne på sin side sa at han ikke kan dømmes på bakgrunn av uttalelser gitt under tortur i Guantanamo-leiren.

Trolig lang fengselsstraff

Selv om han nå er renvasket for de fleste anklagene, mener en talsperson for påtalemyndigheten at han minimum vil bli dømt til 20 års fengsel.

Dette skal være minimumsstraffen for å ha planlagt å ødelegge amerikansk eiendom ved hjelp av eksplosiver. Maksimumsstraffen er fengsel på livstid.

Straffeutmålingen finner sted i slutten av januar. (©NTB/TV 2)