Kjøretøy2 (Foto: Junge, Heiko, © PEK)
Kjøretøy2 (Foto: Junge, Heiko, © PEK)

Norske styrker i strid under oppdrag i Faryab

Norske styrker kom i kamp flere ganger under en operasjon i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i helgen. Lørdag ble de angrepet med maskingevær og rakettdrevne granater, og besvarte ilden med stormpanservogn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen norske soldater ble såret i skuddvekslingene, opplyser Forsvaret.

Norske soldater fra basen i Maimana gjennomførte operasjonen i Almar-distriktet sammen med afghanske sikkerhetsstyrker (ANSF). Målet var å vise tilstedeværelse i området og å etablere kontakt mellom afghanske myndigheter og befolkningen i det pashtunskdominerte distriktet, skriver Forsvaret på sine nettsider onsdag.

Direkte ild

Fem ganger havnet de norske og afghanske avdelingene i skuddvekslinger med opprørere. I løpet av fredag ettermiddag ble styrkene angrepet to ganger, før de igjen kom under ild lørdag, først i 13-tiden.

– I 16-tiden ble styrkene nok en gang angrepet, denne gangen med direkte ild fra maskingevær og rakettdrevne granater. Ilden ble besvart av de norske og afghanske styrkene, med blant annet ild fra stormpanservogn og bombekaster, opplyser Forsvaret. Etter halvannen time med skuddvekslinger forsvant opprørerne fra området.

Fant veibombe

Søndag i 17-tiden ble styrkene igjen angrepet med håndvåpen av opprørere. Ilden ble besvart og situasjonen roet seg kort tid etter. Mandag trakk den kombinerte styrken seg ut av Almar.

Norske ingeniørsoldater avdekket i tillegg en veibombe under et rutineoppdrag mandag. (©NTB)