KOLESTEROL FULLKLAFF: Victor Gonzales får testet kolesterolet sitt på en klinikk for hjemløse i Newark tidligere i år. Ny forskning gir nå håp om enklere behandling av personer med høyt kolesterol (Foto: Rick GERSHON/AFP)
KOLESTEROL FULLKLAFF: Victor Gonzales får testet kolesterolet sitt på en klinikk for hjemløse i Newark tidligere i år. Ny forskning gir nå håp om enklere behandling av personer med høyt kolesterol (Foto: Rick GERSHON/AFP)

Endelig en medisin som kutter kolesterolet

Forbløffede forskere la fram resultater som viser hvordan den dårlige kolesterolet går ned og den gode opp med nytt medikament.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske forskere er overrasket over de positive resultatene fra forsøkene på ny kolesterolmedisin. I testene går andelen av godt kolesterol kraftig opp, og andelen dårlig kolesterol betydelig ned.

Færre dødsfall

– Så spennende har ikke dette vært på flere tiår. Dette kan være det neste store, sier Dr. Christopher Cannon ved Brigham and Women's Hospital i Boston. Han er forskningsleder for den nye medisinen som utarbeides av legemiddelfirmaet Merck & Co.

Medisinen, anacetrapib, kommer ikke på markedet med det samme. Mer testing må til for å se om den store effekten også vil bidra til færre hjerteinfarkt, slag og dødsfall.

Ifølge Merck vil et større studie omfatte 30.000 pasienter, og pågå i flere år. Foreløpig har drøye 1600 personer forsøkt medisinen.

De foreløpige forskningsfunnene skapte stor begeistring da de ble presentert på en stor hjertelegekonferanse i Chicago onsdag.

Problemer, tross piller

– Resultatene ser helt utrolige ut, mer enn noen kunne ha forventet, sier Dr. Robert Eckel, kardiolog ved University of Colorado og president i hjertelegeforeningen til nyhetsbyrået AP. Han tror en del av pasientene hans kan ta i bruk medisinen med en gang.

I mange år har leger fokusert på å senke LDL, det dårlige kolesterolet, å få ned risikoen for hjerteproblemer. Men mange som bruker dagens medisin har likevel opplevd å få hjerteinfarkt.

Anacetrapib ville være den første stoffet i sitt slag. Det hjelper å holde på fettpartikler festet til HDL, som bærer dem i blodet til leveren.

Merck sier det er altfor tidlig å anslå hvor mye stoffet ville koste. Analytikere sier en slik medisinering kan bety milliarder for produsenten, om de kan vise seg å være kostnadseffektive ved å forhindre nok hjerteinfarkt, slag og dødsfall.