GJEDDEBRÅK: Reaksjonene har vært mange etter at en noe utradisjonell fiskevideo ble lagt ut på nett.
GJEDDEBRÅK: Reaksjonene har vært mange etter at en noe utradisjonell fiskevideo ble lagt ut på nett.

Skyter gjedder med hagle

Gjeddefiske med flue eller sluk kan være spennende nok, men i Gjeddevika ved Brumunddal jaktes det på Mjøsas krokodille med hagle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Strand er en av gjeddejegerne, og han la ut en dramatisert film fra en «fisketur» på YouTube.

I to deler

Her jubler og skriker jegerne når de får treff, og med skarpladde hagler peprer de løs mot gjedder i sivet. En gjedde blir truffet og nesten skutt i to av blyhagl.

– Vi traff en gjedde som ble delt i to. Men det vi prøver på er å treffe under gjedda sånn at den besvimer og får sjokk, sier Bjørn Strand.

Gjeddevika heter stedet der det jaktes på rovfisken med hagle. Og denne jakten pågått i flere tiår ifølge politiet.

Politioverbetjent Trond Blikstad har sett videoen og opplyser at gjeddejakt med hagle i Mjøsa er lovlig. Likevel vil politiet nå undersøke om jegerne har skutt ulovlig ved offentlig sted.

– Jeg reagerer mest moralsk. Dette er respektløs våpenbruk og respektløs behandling av fisken som er bytte, sier overbetjenten.

– Opptrer dere som jakter på denne måten som villmenn, Bjørn Strand?

–Nei. Gjeddefiske med børse er ganske vanlig. Vi gjorde det ikke så unormalt. Kritikken som kommer er overdrevet. Det hender jo at man bommer.

Trusler

I går omtalte Hamar Arbeiderblad jakten under overskriften «Texas» i Gjeddevika. Hytteeiere skal ha klaget på skytingen og grunneieren sier han ikke har gitt tillatelse. Etter omtalen i lokalavisen slettet Bjørn Strand videoen fra YouTube. Han forteller at han fikk flere trusler på telefonen.

Politiet vil nå be grunneieren nedlegge forbud mot gjeddeskyting i området for framtiden. Bakgrunnen er at det er turstier og badeplasser i området.