OVERVÅKET OVERVÅKERNE: TV 2 journalistene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve. (Foto: TV 2)
OVERVÅKET OVERVÅKERNE: TV 2 journalistene Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve. (Foto: TV 2)

USAs ambassade ville sensurere TV 2

Ba PST gripe inn – uten at det hjalp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev amerikanske myndigheter sendte til PST i forbindelse med overvåkingssaken heter det at ambassaden ønsket å stoppe reportasjen som ble sendt på TV 2 for to uker siden.

Amerikanske myndigheter opplyser i brevet at de i januar i år kontaktet norsk politi etter at personell fra ambassaden hadde oppdaget «mulig overvåking» rettet mot ambassaden.

– Politiet bekreftet at overvåkingsaktiviteten ble utført av en norsk reporter, og i de etterfølgende samtalene antydet politiet at de visste hva SDU var, og hvor SDUs lokaler var, sier amerikanerne i brevet.

PST svarte nei

PST-sjef Janne Kristiansen bekrefter i sin skriftlige redegjørelse at de ble kontaktet av ambassadens sikkerhetsansvarlige (RSO), og at denne opplyste om at «media (TV 2) planla å lage en reportasje om ambassadens sikkerhetsarbeid».

– RSO mente at reportasjen kunne være til skade for ambassadens sikkerhet. PST oppfattet dette som at RSO ønsket at PST skulle påpeke overfor media (TV 2) at en slik reportasje kunne påvirke ambassadens sikkerhet. PST ga klar beskjed om at vi ikke hadde noen som helst mulighet til å pålegge media sensur, skriver Kristiansen.

LES OGSÅ: Slik avslørte TV 2-journalistene overvåkingen