Svarteperspill blant polititopper

Nåværende og tidligere ledere i politiet og PST skylder på hverandre for at det ikke ble rapport opp til justisministeren om den amerikanske overvåkingsvirksomheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nåværende riksantikvar Jørn Holme var PST-sjef i perioden 2004-2009, altså i fem av de ti årene som den spesielle overvåkingsenheten SDU har drevet sin virksomhet i regi av den amerikanske ambassaden.

– Vi hadde ingen indikasjoner på at det ble gjort noe ulovlig. Men vi registrerte at de var vel aktive, og det likte vi ikke. Jeg slo nærmest i bordet, for å si det slik, og ba Oslo-politiet rydde opp, sier Holme til NRK. Han fastholder at det er politiets ansvar, gjennom Politidirektoratet, å varsle den politiske ledelsen i Justisdepartementet. Det er ifølge Holme ikke PSTs jobb.

Politimester Anstein Gjengedal, som har vært sjef i Oslo politidistrikt siden 2000, er av en annen oppfatning. Han mener det er PSTs ansvar å rapportere opp til justisministeren i denne type saker.

– Vi så heller ingen tegn til at det ble gjort noe ulovlig. Men vi hadde på nyåret 2007 et møte med UD, der også PST deltok. UD vurderte det slik at dette ikke var noe å gå videre med, sier Gjengedal.

Justisminister Knut Storbergets beskrivelse av en amerikansk virksomhet i «ytterkant» av det lovlige, forklarer Gjengedal med at overvåkerne beveget seg i ytterkant av ambassadens område, i helt bokstavelig forstand. – Vi varslet vår overordnede, som er Politidirektoratet. Det er PSTs oppgave å varsle justisministeren, sier Gjengedal til NRK. (©NTB)