Gjedrem vil ha makrotilsyn

I sin tale i Norges Bank onsdag understreket sentralbanksjef Svein Gjedrem viktigheten av arbeidet med å utvikle en god oversikt over økonomien ved hjelp av et såkalt makrotilsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er en politikk som ennå er i støpeskjeen, men som det er viktig å utvikle, og tenke nøye gjennom. Vi må se på hvordan arbeidet med dette tilsynet skal organiseres, og hvordan beslutningene skal tas, sa han ifølge E24.

I sin tale onsdag kveld, under Norges Banks symposium «Hva er en nyttig sentralbank?», advarte han mot å tro at Norges Bank har noen formell kompetanse til å regulere finansmarkedene og forebygge ubalanser.

Sentralbankens oppgave er først og fremst å styre etter målet om å holde prisveksten nær 2,5 prosent, understreket Gjedrem.

- Målet er lav og stabil inflasjon og å bidra til å dempe svingninger i produksjonen og sysselsettingen. Pengepolitikken tar hensyn til at store utslag i kredittvekst og boligpriser kan virke inn på inflasjonen og produksjonen, men er ikke rettet særskilt inn mot å stabilisere det finansielle systemet, slo han fast. (©NTB)